Kakor på webbplatsen

Vi använder kakor på vår webbplats för att ge dig en bra funktionalitet och för att samla in statistik som vi använder som underlag för att förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna eller neka kakor.

Kakor (cookies) och analys på webbplatsen

  • Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Gotlandsveckan – en smakrik vecka med lokala råvaror
En somrig dag i Almedalen på Gotland.
Delaktighet
Kompetens
Upphandling och inköp

Gotlandsveckan – en smakrik vecka med lokala råvaror

Verksamhetsövergripande • Gotlands län

En hel vecka med närproducerad mat – Gotlandsveckan är en del i arbetet med att öka andelen gotländska livsmedel inom de offentliga måltiderna. Veckan uppskattas av både matgäster och måltidspersonal, även om det medför en del utmaningar att laga 11 000 portioner med enbart gotländska livsmedel.

Vårt mål

Avdelning Måltid har i uppdrag att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna. Ett löpande arbete genomförs för att uppnå detta, där livsmedelsupphandlingen och interna styrningen är av stor vikt. Utfallet på livsmedelsupphandling är dock aldrig helt möjligt att styra, det är en utmaning att få till en ökad andel gotländska livsmedel i avtalen.

För att skapa möjligheter att ytterligare öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna inom Region Gotland, och för att stödja den gotländska livsmedelsproduktionen, har avdelningen fått i uppdrag att planera för och genomföra en återkommande Gotlandsvecka på menyn för offentliga måltider. Målet är att erbjuda gotländska livsmedel i så stor utsträckning som möjligt under en vecka. Definition för gotländska livsmedel inom uppdraget är; livsmedel som i något led är odlat, förädlat, uppfött och/eller slaktat av en gotländsk matproducent. 2023 genomfördes Gotlandsveckan för andra året i rad.

Så gjorde vi

Avdelningens meny- och receptgrupp, med kockar från verksamheten, har fått i uppdrag att planera en veckas meny utifrån de gotländska livsmedel som finns tillgängliga. Många av livsmedlen låg redan på våra anbud, övriga har direktupphandlats inför veckan. God dialog med våra grossister inför och under planeringen av Gotlandsveckan har varit en förutsättning.

Menyn har varit en blandning av nya maträtter samt maträtter som är med på den ordinarie menyn. I maträtterna hämtade från ordinarie menyn har vissa ingredienser bytts ut mot gotländska råvaror.

Avdelningen har fått stöd med all kommunikation, informationsmaterial, pressutskick och pressinbjudningar från vår kommunikationsavdelning.

Samarbeten

Våra lokala upphandlade grossister.

Resultat

Gotlandsveckan har överlag upplevts som positiv av våra medarbetare och gäster. Intresset från lokala medier har varit stort båda åren.

Statistiken över andel inköpta gotländska livsmedel visade en tydlig ökning med 6 procentenheter 2022. Samma ökning visades även för 2023.

Utmaningar

  • Avdelning Måltid serverar 11 000 portioner per dag, så det är en utmaning att få fram tillräcklig mängd av vissa produkter.
  • Priserna på en del produkter – exempelvis gotländska bär och färdiga vegetariska produkter – är betydligt högre än de produkter vi vanligtvis köper. En anledning till det är att mycket av livsmedelsproduktionen på Gotland riktar in sig mot restaurang och köpstarka privatkunder och därmed ofta erbjuder små förpackningar och mer nischade produkter.
  • Det är en utmaning att kunna erbjuda maträtter som täcker alla kategorier för variation. Fågelprodukter kan exempelvis inte serveras alls då det inte finns att tillgå på Gotland. Fisk som huvudrätt serverades enbart till våra gäster inom sjukvård och äldreomsorg, till övriga kunder har fisk som sill och lax serverats på råkostbordet. Anledningen till att det inte serverades fisk till alla är dels svårigheten att få fram tillräckliga mängder till 11 000 portioner, dels beredningsgraden (benfri fisk) samt att fisk från Östersjön kan innehålla förhöjda halter av miljögifter och bör undvikas i skolan.
  • Det är även en utmaning att det gotländska köttet, rotfrukterna och potatisen inte är beredda i någon grad. Köken får därför mycket arbete med att skala, hacka och skära, speciellt i de större köken som lagar upp till 2 000 portioner. Köken har haft tid att förbereda på grund av en lägre daglig produktion då det varit höstlov veckan innan Gotlandsveckan.
  • Specialkoster som inte går att tillgodose med gotländska livsmedel är undantagna denna vecka. Samma gäller vissa tillbehör, exempelvis efterrättskrämer och standardtillbehör.
Potatis.

Det visade utvärderingen

En enkätutvärdering har gjorts på avdelningen, där köken fått svara på ett antal frågor kring hur Gotlandsveckan upplevts och vilka utmaningarna varit. Där framkom bland annat:

"Det positiva har varit att få använda de gotländska råvarorna som är av väldigt hög kvalité".

”Utmaningar har varit förberedelser och att få salladsbordet varierat. Sammantaget så har menyn fungerat bra”.

”Det var synpunkter från förskolan att barnen hade ätit sämre då det har varit många nya maträtter, övriga åldersgrupper har varit mer positiva”.

”Grossisterna har varit hjälpsamma. Det var några avvikelser att köken fått fel produkter eller andra fel kring leverans men grossisterna har löst problemen”.

Vi som lämnat erfarenheten

Avdelning Måltid, Region Gotland

Jenny Malmborg, processledare menyprocessen

maltid@gotland.se

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Inga förslag / No suggestions