Kakor på webbplatsen

Vi använder kakor på vår webbplats för att ge dig en bra funktionalitet och för att samla in statistik som vi använder som underlag för att förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna eller neka kakor.

Kakor (cookies) och analys på webbplatsen

  • Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Ny utbildning: matsäkerhet vid kris
En kvinnlig föredragshållare i en undervisningssal. På väggen bakom henne syns en powerpointbild.

Foto: Huddinge kommun.

Beredskap
Kompetens

Ny utbildning: matsäkerhet vid kris

Förskola, Grundskola, Gymnasium, Äldreomsorg, Verksamhetsövergripande • Stockholms län

I Huddinge kommun har man sett behov av en ny utbildning i matsäkerhet anpassad för kris, som alla som jobbar med måltider ska ta del av. Utbildningen kommer i framtiden vävas in som en del i grundkursen om livsmedelshygien och egenkontroll.

Vårt mål

Vi ville höja kunskapen om matsäkerhet vid krissituationer, samt att ta fram en egenkontroll för styrning av matsäkerhet vid kris. Vi vet hur vi arbetar med livsmedelssäkerhet i vanliga fall. Men vilka rutiner ska vi ha vid en kris, exempelvis om det är bristande kvalitet på vattnet – vilka rutiner ska vi ha kring handtvätt? Vi arbetar med mat till äldre och multisjuka så inget får bli fel.

Intvålade händer i närbild.

Så gjorde vi

Det utbildningsföretag som vi har upphandlat, och som vi arbetar med i vanliga fall när det gäller livsmedelshygien, fick i uppdrag att utbilda personalen inom matsäkerhet i kris. Först genomförde de en pilotutbildning och nu har vi gemensamt skruvat på den för att det ska bli mer träffsäkert.

 

Utbildningen är fyra timmar. Utgångspunkten är hur man ska tänka hygien i tillagningskök. Med utbildarna tränar vi hands on, vad händer vid olika typer av kriser, ingen el, inget vatten, störningar i IT/telefoni, osv. Utbildningen har resulterat i krismenyer och handlingsplaner för livsmedelshygien i kris, materialet kommer att finnas i krispärmen, tillsammans med våra övriga rutiner för kris.

Samarbeten

Utbildningsföretag.

Resultat

Det blev en användbar och nyttig utbildning som dessutom har upplevts populär bland personalen. Utbildningen ger trygghet tillsammans med materialet till krispärmen. Deltagarna har fått reflektera kring utmaningarna i sina egna roller i olika situationer och också tycka till. Det är bra att det blir en gemensam grund att stå på, med gemensamt material.

Utmaningar

Detta var en ny frågeställning för utbildarna. De har därför tagit fram ett helt nytt material och ny utbildning. Det har varit viktigt att hitta rätt nivå på utbildningen, vi ville också att det verkligen skulle bli hands-on, ”så här gör man”, anpassat för vår verksamhet.

Utvärdering

Väldigt uppskattat av personalen, särskilt att det är konkret. Under utbildningen får man tydligt veta vad man ska göra vid olika typer av scenarion. I krispärmen finns nu också krismenyer med tillhörande recept utskrivna och handlingsplaner för livsmedelshygien, steg för steg.

Våra tankar framåt

Fortsätta utbilda vår personal under detta året, totalt räknar vi med att ca 200 medarbetare ska ha gått utbildningen vid årets slut. Förutom personal i vår egen förvaltning som är socialförvaltningen kommer kökspersonal inom barn och utbildning också att omfattas. I framtiden tänker vi att livsmedelshygien i kris blir en del av grundutbildning i livsmedelshygien som all nya personal som hanterar oförpackade livsmedel tar del av. Vår utbildningsanordnare får i uppdrag att ta fram ett gemensamt koncept.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Madeleine Becker, kostchef

Huddinge kommun

Upptäck mer

  • Beredskap
    2025-03-03

    Nytt sätt att organisera livsmedelsberedskap

    Livsmedelsfrågan har fått en tydlig plats i räddningstjänstförbundets nya organisation för beredskapssamordning.

  • Beredskap
    2023-09-26

    Beredskapsarbete i flera steg - för måltidsförsörjning

    De 80 köken i Östersunds kommun ska kunna klara sig själva i 1 dygn, därefter i 15 dagar med hjälp av ett omsättningslager.

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Inga förslag / No suggestions