Landsbygdsnätverket
Projektledare Eva Sundberg syns i förgrunden framför ett diagram, projicerat på en vägg.

Projektledare Eva Sundberg kavlar upp ärmarna för att dra igång arbetet med Silo.

Silo-projektet handlar om statistikinsamling som gör skillnad

Nu startar projektet Silo, Statistikinsamling av livsmedelsinköp i offentlig sektor. Vill ni vara med i arbetet från början?

Projektledare Eva Sundberg välkomnar alla aktörer som är intresserade av att vara med i Silo. Det kommer finnas olika sätt att bidra i arbetet. Till att börja med går det att delta på något av de informationstillfällen som finns i närtid. Det blir bland annat frågestund men också möjlighet att tidigt ge input. Dessutom efterlyser MATtanken ett antal pilotkommuner.

– Silo är ett projekt som kommer göra stor skillnad för möjligheten att följa utvecklingen av hållbar konsumtion i offentlig sektor, säger Eva. Genom Silo kommer vi att få svart på vitt, exempelvis var maten kommer ifrån och hur mycket som köps in av olika livsmedelsgrupper, till landets kommuner och regioner.

Fröet till Silo-projektet såddes i regeringens andra handlingsplan för livsmedelsstrategin, där Jordbruksverket 2020 fick i uppdrag att göra en studie för hållbara livsmedelssystem. I slutrapporten ingick ett förslag om förbättrad statistik över inköp av livsmedel i offentlig sektor (läs MATtankens nyhet Länk till annan webbplats. här). I mars 2022 kom beskedet att MATtanken beviljats medel från EU:s Landsbygdsprogram för att starta och driva Silo-projektet (läs mer om finansieringen här Länk till annan webbplats.).

MATtankens Eva Sundberg är glad över pengarna och står redo med uppkavlade ärmar. Det är ett omfattande arbete som nu startar upp.

– Arbetet med statistikinsamlingen bygger på samverkan och att ett stort antal aktörer engagerar sig redan från början. Nu lägger vi en stadig grund och förfinar sedan i takt med att vi går framåt. Ju fler som engagerar sig tidigt och är med och ger kloka inspel – ju bättre kommer resultatet att bli.

MATtanken berättar om Silo på Kostdagarna i Malmö

MATtanken berättar mer om Silo-projektet på Dialogtorget, Kostdagarna den 31 mars och 1 april. Kanske vill din kommun vara pilotkommun? Kom till oss på Dialogtorget och anmäl ert intresse!

>> Läs mer om MATtankens medverkan på Kostdagarna i Malmö.

Vilken nytta har du av Silo-projektet? Digital frågestund

Torsdag den 28 april kl.08.30-09.30 bjuder MATtanken in till en frågestund om det nya Silo-projektet, Statistikinsamling av livsmedelsinköp till offentlig sektor. Frågestunden är för alla som vill veta mer om vad projektet ska leda till och vilken nytta olika aktörer har av resultatet. Missa inte att i detta tidiga skede också ge input till Silo.

>> Här anmäler du dig till frågestunden om Silo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (formuläret öppnas i ett nytt fönster).

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post