– Trots olika förutsättningar har vi lyckats att enas om gemensamma principer! De utgör plattform för fortsatt samverkan och är en trygghet för både oss och leverantörerna, berättar Agneta Elofsson, verksamhetschef för måltider i Falkenbergs kommun och Eva Nolenstam, måltidsutvecklare i Region Halland.
Falkenberg, Halmstad, Hylte, Kungsbacka, Laholm och Varbergs kommun tillsammans med Region Halland köper årligen livsmedel för drygt 260 miljoner kronor. Sedan 2019 finns gemensamma principer framtagna för inköp av dessa livsmedel.
Kommunerna i Halland och regionen har valt att införlivat principerna i sina styrdokument, som policy eller riktlinje. Nedan följer utdrag ur styrdokumentet.
Gemensamma principer för inköp av livsmedel i Halland skapar förutsättningar att:
Principerna togs fram 2019 och reviderades 2022.
Här kan du läsa mer om upphandlingssamverkan för hållbara offentliga måltider i Hallands offentliga kök och ladda ner principerna för inköp av livsmedel. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Det är klockrent att ha gemensamma principer, oavsett vilken organisation som upphandlar livsmedel. Det skapar trygghet för både oss och leverantörerna, säger Agneta Elofsson.
Grunden för samverkan har varit det regionala livsmedelsprogrammet för Halland där ”offentlig sektor som kund och lokala producenter som leverantörer” är utvalt som ett av fem tematiska områden.
– I framtagandet av principerna har miljöstrateg, utvecklare, upphandlare och ansvariga för måltidsverksamheterna i kommun och region arbetat tillsammans, säger Eva Nolenstam.
Förutsättningarna ser olika ut i kommunerna och regionen. Exempelvis har några av kommuner egna samlastningscentraler. Dessutom har beslutsfattarna i kommunerna och regionen olika målsättningar. Det har krävts dialog om vad som ska gälla och vilka områden som ska finnas med.
– Att exempelvis landa i att ekologiska mål inte ska ingå i principerna (respektive upphandlande myndighet beslutar istället om sina egna mål) har varit en framgångsrik väg framåt, bekräftar Agneta och Eva.
Arbetsgruppen som tog fram principerna finns fortfarande kvar och träffas ett par gånger per termin. Gruppen har ”hearings” i olika frågor och träffar branschen. Senast var temat frukt och grönt. Principerna för inköp är en utgångspunkt i alla möten.
– Vi tar stöd i principerna hela tiden och fortsätter att mötas och driva utveckling tillsammans. Medarbetarna i Hallands offentliga kök kan med rätta ha en stor yrkesstolthet, de vet att de kan jobba med fantastiskt bra kvalitet på livsmedel! säger Agneta och Eva och fortsätter att svara på MATtankens frågor.
– Ja, vi gör uppföljningar kring exempelvis på palmolja vid varje enskild upphandling.
– Nej, tvärtom! Vi ställer hållbarhetskrav som medför att matsvinn minskar i alla led.
– Samverkan gör oss starkare. Vi tar hjälp av varandra när aktuella frågor uppstår och sedan enas vi om gemensamma beslut.
– Att principerna är antagna av både regionen och kommunerna är en trygghet som gör att vi vågar ställa höga krav. Det finns ändå utrymme för olikheter. Politiskt kan man bestämma att andelen eko ska öka eller minska, men man kan inte säga att vi ska ha annan kvalitet utan att riva upp hela policyn.
Här hittar du MATtankens förteckning över måltidspolicyer.
Finns din kommuns måltidspolicy/kostpolicy med i MATtankens förteckning? Har vi länkat till rätt version av ert dokument? Hjälp oss att hålla förteckningen över måltidspolicyer uppdaterad.
Hör av dig till oss på mattanken@jordbruksverket.se med din information.
Senast uppdaterad