Landsbygdsnätverket
Mia Franzén.

Ärtor med fläsk. Risgrynsvälling med äpple. Mia Franzén håller upp en förteckning över vilken mat som serverades under 19 dagar i november i Nybro på 1950-talet.

Nybro firar Offentliga måltidens dag med "Mat genom tiderna"

På Åkrahällskolans gymnasium i Nybro kommun tände kocken Mia Franzén och hennes kollegor i köket på idén att koppla ihop dåtid och nutid genom skolmatsedeln.

Ett protokollsutdrag från 1953, Nybro kommun.

Utdrag ur protokoll från stadsfullmäktige i Nybro, 26 maj 1953. (Klicka på bilden för större version av foto).

Mia Franzen ser sprudlande glad ut när hon berättar om planerna för firandet den 17 oktober. "Mat genom tiderna" blir temat i samband med Offentliga måltidens dag.

I kommunens arkiv finns material från 1950-talet och framåt och i år är det 70 år sedan Nybro kommun började servera skollunch, på en av kommunens skolor. Följande år öppnades servering på alla skolor. Menyerna från den tiden är rustika.

– Gröt, fisk och stuvad vitkål är sådant som serverades. Men menyerna har ändrats många gånger genom åren. Jag jobbar just nu på ett bildspel som kommer att visa skillnaderna på skolmatsedeln genom tiderna, från 1954 fram till nu.

Tillbakablicken har gjorts med hjälp av sök i arkiv. Det har varit teamwork där många på skolan bidragit. Några av cheferna har haft äldre material liggande på sina rum. Det gjordes också en sammanställning i samband med ett jubileum för några år sedan som nu återanvänds.

Mia Franzén ställde också en fråga i Facebookgruppen "Du vet att du är från Nybro, glöm inte det". Minns du skolmaten sen du gick i skolan, hur severades den, kommer du ihåg någon speciell maträtt som var väldigt god eller någon som du inte alls gillade?

Nedan är några av responserna.

Jag började på Fagerslättskolan när den var nybyggd och gick där fram till 1953. Vi fick då en liten flaska mjölk att dricka till våra medhavda smörgåsar. Vi fick äta vår frukost i skolsalen. Jag slutade skolan 1957 och då tror jag att vi fick lagad mat, åtminstone de två sista åren.

… maten var upplagd på tallrikarna när vi kom ner. Vi inledde med bordsbön. Ville vi ha mer mat fick vi räcka upp handen så kom mattanterna. I 2:an och 3:an bussades vi till Rismålaskolan. Dit kom mattanten med taxi och mat i värmelådor som åts i kapprummet. Mat jag minns är morotsstuvning med stekt falukorv, stekt strömming, grönsakssoppa, pölsa, kalops och raggmunk.

Jag började i Paradisskolan -62, gick i första och andra klass där i annexet. Fick gå över skolgården och ner i en källarlokal för att äta. Ingen uppdelning av flickor och pojkar. Det var potatis med fisk, köttgryta eller falukorv med potatismos. Det värsta jag visste var makaronipudding eller lever med potatis. Något som jag fortfarande tycker är gott är bruna bönor. Det fanns inga grönsaker alls under hela min skoltid.

Vad kommer då att finnas på tallrikarna framåt? Eleverna i skolans matråd har varit med och givit input om framtidens mat. På Offentliga måltidens dag kommer därför en gryta med färgglada linser, bönor, örter och kryddor att tillagas utifrån elevernas tankar om framtiden. Det bjuds även stuvad vitkål, potatis och köttbullar – vilket anspelar på menyn för 70 år sedan.

Information om firandet kommer finnas på skolans skärmar. Bildspelet som Mia gjort kommer rulla i skolrestaurangen och säkerligen kommer årets historiska tema att lyftas i klassrummen.

Vid förra årets firande bidrog lågstadieeleverna med vimplar som dekoration. Firandet blev uppskattat och det har känts självklart att skolan ska vara med och fira även i år.

– Det är också roligt att vi på olika sätt samverkar på skolan mellan olika åldrar och yrkesgrupper, lärarna är väldigt engagerade, säger Mia och tillägger att flera av lärarna på skolan köper och äter sin lunch i skolrestaurangen.

Tredelad bild. Bröd på plåt i ett plåtställ. En picklesbuffé. Två kockar i ett kök.

I Åkrahällsskolans kök lagas mycket av maten från grunden. När det serveras soppa bakas det också bröd. Pickles-baren har blivit ett uppskattat inslag i skolrestaurangen.

– I höstas provade vi ett nytt grepp och startade upp en liten buffé med picklade grönsaker, vid sidan av salladsbordet. Vi har provat många roliga recept, exempelvis picklade lingon. I början var eleverna tveksamma. Men när lärarna började ta, då började eleverna också plocka från pickles-baren och nuförtiden får vi gå och fylla på titt som tätt för att tillbehören tar slut, avslutar Mia.

Mer fakta

På Åkrahällsskolans gymnasium går 550 elever. För tillfället går också yngre elever, årskurs F-5, på skolan. I skolköket arbetar fem personer.

Läs mer om måltidsservice i Nybro kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du lästa mer om vad som händer runtom i landet på Offentliga måltidens dag den 17 oktober.

Tre kockar i vita kläder.

Några av Nybros kockar i privat klädsel, fotot togs i samband med studentfirandet i våras.

Senast uppdaterad