Landsbygdsnätverket
Ett storköksskafferi i bakgrunden och ett excelark med livsmedelsvaror i förgrunden

Nyfikenhet på kategoristyrning i oktobers Studio MATtanken

Upphandling med hjälp av kategoristyrning var temat för Studio MATtanken fredagen den 25 oktober. Perspektiv och erfarenheter från två olika kommuner lyftes under studiosamtalet.

Cirka 135 personer deltog i terminens näst sista studiosamtal. I inledningen berättade MATtankens Anna Lundstedt om det regeringsuppdrag som Upphandlingsmyndigheten fått Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gällande kategoristyrning. Syftet är att fler upphandlande organisationer ska genomföra inköpsanalyser och använda kategoristyrning vid inköp.

15 procent arbetar med kategoristyrning

Deltagarna i Studio MATtanken fick också inledningsvis svara på om de arbetat med kategoristyrning inom livsmedelsområdet? 15 procent av dem som besvarade frågan svarade ja. 65 procent uppgav att de inte arbetat med kategoristyrning och 6 procent att de har planer på att göra det framåt. Några kunde inte svara på frågan eftersom de inte jobbar i en upphandlande myndighet.

Perspektiv från kommunal upphandling

På vilket sätt man bör arbeta med kategoristyrning beror på kommunens förutsättningar – det finns olika modeller som passar olika kommuner. Det sa Marie Anzelius, numera verksam i Lomma kommun och tidigare upphandlare och kategoriledare för mat och måltider i Lunds kommun. I Lund började arbetet med kategoristyrda inköp för cirka tre år sedan. I studiosamtalet berättade Marie om metodens olika delar, som att göra en spendanalys och ta reda på vilka leverantörer kommunen handlar ifrån samt vilka av dem som det finns avtal med. Vidare att göra en plan för kategorin och besluta vilken förflyttning kommunen ska göra. Att använda kategoristyrning som metod kan förenkla och tydliggöra upphandlingen både för kommunen och leverantörer, upplever hon.

En annan kommun som använder kategoristyrning som metod för upphandling är Alvesta. I studiosamtalet berättade kategoriledare Sigrid Stallgård om kommunens arbete. En av fördelarna som hon ser med metoden är samarbetet över förvaltnings- och bolagsgränserna och den goda överblick det tvärfunktionella arbetet ger. I arbetet med respektive kategori tillsätts en projektgrupp med olika medarbetare från kommunkoncernens olika verksamheter, för att få en helhetsbild av kommunkoncernens behov, mål och eventuella målkonflikter. Två konkreta aktiviteter som kategoristyrningen har lett, till gällande livsmedelskategorin i Alvesta kommun, är ökad sortimentstyrning i e-handeln samt fler upphandlingar med dynamiskt inköpssystem. Sigrid upplever att kategoristyrningen ökar tydligheten kring hur och vad kommunen ska handla och lyfter även möjligheter att bryta ner och översätta koncernövergripande mål till det vardagliga arbetet

Vad är kategoristyrning?

  • Kategoristyrning är en arbetsmetod för strategiskt inköpsarbete som innebär att en organisations inköpsvolymer delas in i kategorier som livsmedel, transporter och IT.
  • Det börjar med en analys av organisationens inköp.
  • Kategoristyrning skapar förutsättningar att arbeta mer strategiskt med inköp, bland annat med hjälp av ett tvärfunktionellt arbetssätt.
  • Arbetssättet kan bidra till organisationens övergripande mål och ge besparingar och ökad kvalitet i inköpen.

Källa: Regeringen.se, Upphandlingsmyndigheten.se

Senast uppdaterad