Temat var sjömat när Länsstyrelsen, MATtanken och Naturbruksförvaltningen i Västra Götaland den 17 maj, för elfte gången sedan 2017, bjöd in till en regional temadag. Inbjudna var personer som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider i kommuner och region i Västra Götalands län. Dagen gav massor av inspiration och kunskap om hur de blå näringarna kan bli en tillgång i skolrestauranger, sjukhuskök och på äldreboenden.
Första anhalten i det fullmatade programmet var Kristineberg marina forskningscenter i Fiskebäckskil. Forskningscentret drivs av Göteborgs universitet, Chalmers, KTH, IVL Svenska miljöinstitutet och RISE Research Institutes of Sweden. Det finns en nära koppling till det västsvenska Maritima klustret vilket stärker centrets möjligheter att arbeta för de globala hållbarhetsmålen och genomföra de nationella och regionala maritima strategierna. Kristinebergs marina forskningscenter erbjuder avancerad marin infrastruktur, testbäddar och demonstrationsmiljöer till flera aktörer och är en mötesplats för såväl forskning som innovation och företagsutveckling.
Inledningsvis fick vi lyssna på Kristina Snuttan Sundell från institutionen för zoologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet, vars spännande föreläsning hade det passande namnet Livet i en kasse, med fokus på välfärd och livskvalité för en fisk. Just hur fisken mår och har det är något som kan användas i kravställningen i samband med upphandling. Vi fick också lära oss att en fisk inte är en fisk,det vill säga att det är stor skillnad mellan de olika arterna och de har olika behov och förutsättningar. Alla trivs inte på samma platser och vill inte heller bli behandlade på samma sätt, något som många inte tänker på.
Marcus Langeland från enheten för hållbar konsumtion och produktion, RISE, djupdök sedan laxens fördelar och nackdelar samt myter kopplat till denna fisk. RISE har undersökt om myterna verkligen stämmer, med fokus på näringsinnehåll och hälsoeffekter, oönskade ämnen och klimatpåverkan. Slutsatsen är att odlad lax från Norge är ett näringsrikt livsmedel med högt innehåll av D-vitamin, Selen och Omega-3. Den innehåller dock tyvärr också en hög andel dioxin på grund av det foder fisken får i form av fiskmjöl. Innehållet av antibiotika, tungmetaller och pesticider är dock inte längre ett problem i den odlade laxen. När det gäller klimatavtrycket ligger norsk odlad lax mellan svensk kyckling och europeisk gris.
Ola Nyrinder från Aquaculture Stewardship Council (ASC) berättade om deras arbete med att driva på utvecklingen mot ett mer långsiktigt hållbart och socialt ansvarsfullt vattenbruk. Bland annat arbetar de för att skydda omgivande ekosystem och biologisk mångfald samt att sätta strikta krav mot antibiotika. För att försäkra at ASC certifierade produkter som köps och säljs i hela värdekedjan faktiskt kommer från en ASC certifierad odling, måste alla aktörer vara spårbarhetscertifierade.
Vidare berättade Ingrid Undeland, från avdelningen för Livsmedelsvetenskap på Chalmers om sjömatens fina näringsvärden och dokumenterade hälsoeffekter. Det finns mycket som i dagsläget kanske inte används så som musslor, tång och alger. Men som har oväntat högt proteininnehåll. Exempelvis benämnde hon sill som havets silver men guld på tallriken. Sillen har ett högt näringsinnehåll, ett lågt CO2 avtryck. Och den är närproducerad, till bra pris och med fin smak. Även tång kan användas i nudlar, i sallad och som ingrediens i färs men ingår redan i dag i mycket som vi kanske inte tänker på så som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Att musslor är rika på protein , vitaminer, mineraler och har ett högt Omega-3 var något som också lyftes. Vilket gjorde att den fantastiska lunchen bestående av musselbullar med potatismos, rårörda lingon och gurka smakade extra bra. Detta känns som en maträtt som hade fungerat utmärkt i skolköken som ett alternativ till de traditionella köttbullarna.
Sedan var det dags för en rundvandring på Kristineberg, där vi kunde se bredden i forskningen. Vi besökte testmiljöer och laboratorier och kikade ner i diverse akvarier med fascinerande arter från Gullmarsfjorden. Vi fick stifta bekantskap med den till synes taggiga men delikata sjöborren vars ägg ses som en delikatess. Och förundrades över att allt detta faktiskt finns så nära i havet utanför.
Från Fiskebäckskil gav vi oss därefter av till Kungshamn, där vi fick ett studiebesök på Orkla, med besök i produktionen. Även här fick vi lärdomar i form av att en sillbit om dagen täcker hela dagsbehovet av Omega-3. Och att när humlorna kommer så går makrillen in
(uttalas på i-ande bohuslänska). Det var verkligen spännande att se hur produktionen fungerar. Sillen som skakas ner i burkarna, den manuella sorteringen och rensningen av fisk, förpackningen och hela kedjan. Den största produkten i dagsläget är kaviar och nu finns även en vegan-kaviar på marknaden.
Dagen avslutades på Smögen lax och Rena hav, som ligger på samma område som Orkla. Här finns ett spännande samarbete mellan olika företag för att nå ett helhetstänk med alltifrån foder, biogasanläggningar till tångodling.
Stort tack till alla som medverkade och bidrog till en intressant och givande temadag och inte minst Lillemor Lindberg, innovationsledare, Maritima näringar, Innovatum AB som var med och planerade dagen.
Text: Erika Kvarnlöf och Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Artikeln publiceras även i ett kommande nummer av tidskriften Jordbiten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Upphandling berör alla aktörer i kedjan. Läs mer om MATtankens arbete med upphandling och regionala temadagar.
Mer om fisk och fiske. Landsbygdsnätverket har tagit fram ett kunskapsstöd till restaurangchefer, kostchefer, offentliga upphandlare av mat och den intresserade konsumenten. Ta del av skriften här: Fisk och fiske - vad är det som gäller? Länk till annan webbplats.
Hållbar sjömat på den offentliga tallriken.MATtankens genomförde 2019 ett webbinarium där vi fördjupade oss i den komplexa frågan kring hållbar fisk och annan sjömat. Professor Kristina Snuttan Sundell berättade om produktion av mat genom vattenbruk. Är fiskodling framtidens hållbara alternativ? Vilka djur och växter från havet skulle vi kunna äta mer av? Här kan du ta del av webbinariet.
Sillen gör "come back". Trots att sillen har stora näringsmässiga fördelar och att kilopriset är lågt så har sillen inte riktigt hittat hela vägen in i de offentliga köken. Går detta att ändra på? Hur stor är potentialen för offentliga kök? Hur får man barn och ungdomar att våga smaka? Se vårt webbinarium om sillen gör "come back" i offentliga kök.
Färsk fisk från hav, sjö och land. I Malmö stads senaste upphandling av färsk fisk delades upphandling i tre delar. Bassortiment, restaurangsortiment samt landodlad fisk. En ny modell för prissättning borgar för köp till rätt pris, under hela avtalstiden. Läs vår artikel om Malmö stads fiskupphandling.
Senast uppdaterad