Landsbygdsnätverket
Två kvinnor i ett förskolekök

Camilla Berntsson, köksmästare för förskoleköken i Stenungsund, och Karin Hermansson, kock på Spekeröds förskola, ser fram emot Offentliga måltidens dag.

Sjöpungsfärs blir spännande förskolelunch i Stenungsund

Under ytan – till grytan, det är temat när förskolorna i Stenungsund firar Offentliga måltidens dag. På menyn står olika rätter tillagade av sjöpungsfärs.

– Vi tror att det blir en lunch med mycket nyfikenhet och intresse, säger Karin Hermansson, kock på Spekeröd förskola.

Stenungsunds förskolekök är de första offentliga köken som använder färs av manteldjuret sjöpung, eller Ciona intestinalis som det heter på latin. I kommunen finns en lokal leverantör av sjöpungsfärs och under höstterminen har köken och leverantören träffats och arbetat fram olika rätter som kan fungera bra för förskolebarn.

Ett stort antal sjöpungar i havet

Så här ser manteldjuren sjöpung ut. Foto: Marine Taste

– Färsen är väldigt neutral, naturligt salt från havet. Lite som ostron i smaken. Fonden är rik på umami och kokumi – enskilda smaker framhävs och smaken håller sig kvar längre, säger Karin Hermansson.

Hon tycker att det är roligt att på Offentliga måltidens dag få lyfta fram lokala råvaror som är klimatsmarta – sjöpungsproteinet har ett mycket lågt klimatavtryck.

Varje kök väljer rätt

De elva förskolorna i Stenungsunds kommun serverar mat till drygt 1000 barn varje vardag. Hittills under höstterminen har förskoleköken experimenterat med att laga vanliga, omtyckta färsrätter med sjöpungsfärs. På Offentliga måltidens dag är det upp till varje förskola att bestämma vilken rätt man vill laga av färsen. Det kommer att bli bland annat vårrullar, lasagne, hamburgare och en asieninspirerad färssås. Karin tror att barnen kommer att gilla maten och även vara nyfikna på att få testa något nytt.

– Köken arbetar ständigt med att locka till nya smaker, både genom meny och presentation vid servering. Dialogen med gästen är alltid viktig.

Menyer ger festlig känsla

För att fira Offentliga måltidens dag kommer restauranger och matvagnar också att pyntas lite extra, bland annat med fina menyer, och vissa förskolor kommer välkomna besökare till lunchen.

Senast uppdaterad