Landsbygdsnätverket
Hav. Glödlampa. Åker.

Foto: Scandinav, Pxabay samt Thomas Adolfsén/Scandinav.

Inspiration till innovation - tre webbinarier där blått möter grönt

Hur ska man tänka när man skalar upp sin verksamhet? Och hur får man till en industriell symbios mellan blått och grönt? I vår bjuder vi tillsammans med Sweden Food Arena in till tre webbinarier med inspiration till innovation inom de blå och gröna näringarna.

I webbinarierna medverkar bland andra entreprenörer och forskare som ger sin syn på olika utmaningar och möjligheter som entreprenörer ställs inför. Du som deltar får lära dig mer om vilka möjligheter som finns inom innovation och forskning.

Sensorik ger maten sin attraktion - hur kan primärproduktionen delta?

Senorik är det vetenskapliga området som rör hur vi upplever maten med våra sinnen. Kanske tänker man först på smak och doft men det finns mer. Kan primärproducenter påverka hur vi upplever livsmedel? I webbinariet ger Karin Wendin ger en genomgång av ämnet sensorik och dess betydelse för värdeskapandet, språket och berättelsen. Marcus Klasson berättar om hur primärproducenter arbetat med det nordiska kökets smaker.

Nedan hittar du det inspelade webbinariet!

Webbinariet genomfördes den 23 april 2024.

21 maj: Vägar till uppskalning – hur kan man tänka?

I webbinariet presenteras praktiska exempel på uppskalning inom livsmedelsproduktion och vilka lärdomar företagarna har gjort.

Vilka vägar finns det för att växa med min verksamhet? Hur kan jag tänka om jag själv har begränsat med resurser men en bra idé? Lyssna till två olika företag som valt helt olika strategier. Gårdfisk sprider sin teknik och kunnande genom att involvera flera odlare som kan installera färdiga odlingssystem i sin ladugård. Sweden Pelagic har inlett diskussion med andra företag i samma bransch för att undersöka möjligheten kring gemensamma produktionslokaler, produktutveckling och marknadsbearbetning.

Innovatum och Sweden Food Arena berättar mer om stödsystemet, val av strategier och hur det offentliga kan stödja utvecklingen.

Medverkande: Johan Ljungquist, Gårdsfisk, Martin Kuhlin, Sweden Pelagic. Sonja Andrén, Innovatum och Marie Gidlund, Sweden Food Arena.

Moderator: Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverkets kansli.

Anmäl dig till webbinariet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

4 juni: Hur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt?

I webbinariet presenteras hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med industriella synergier för en Kravgård? Vilka konkreta innovationsbehov finns inom mindre jordbruk? Hur kommer framtidens jord och skogsbruk bidra till foderproduktion? Hur får vi ihop helheten på ett hållbart sätt även för kommande generationer?
Symbioser kräver nytänk och sunt förnuft men vad kan forskning och innovationer bidra med?

Medverkande: Johan Christensson, Klevs gård, Markus Langeland, RISE och Marie Gidlund, Sweden Food Arena.

Moderator: Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverkets kansli.

Anmäl dig till webbinariet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.