Landsbygdsnätverket

Nyheter och artiklar

  • Filip Axelsson, Lantbrukare från Stora Aby i Småland. Ledamot i styrelsen för LRF Ungdomen, Helena Hansson, Professor i nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi, SLU och Helena Silvander, VD för Tillväxtbolaget

    #165 Forskning, finanser och förslag - framtidens lantbrukare och gröna näringars attraktionskraft


    Vill vi ha en fungerande livsmedelsförsörjning behövs fler unga som väljer att jobba inom de gröna näringarna. I podden Landet pratar vi investeringar, ekonomi och konkurrenskraft - avgörande för den som vill starta en verksamhet och som kanske inte har så mycket kapital med sig. Så hur ser möjligheterna till finansiering ut? Vad kan vi lära oss från forskningen inom området? Och varför är det viktigt med långsiktiga spelregler över mandatperioderna?
  • Förskolebarnen David och Saga står bland solrosor som de odlat

    Lyckosamt odlingsprojekt gör barn nyfikna på grönsaker


    Vet du hur man gör för att ta fröer från morötter? Det gör barnen på förskolan Skogsgläntan i Hjältevad. Genom odling på förskolans gård lär sig barnen på ett konkret sätt om hur mat blir till. De blir också mer nyfikna på att äta olika grönsaker.
  • Kollagebild: Porträtt Sofia Björnsson samt en traktor på en åker.

    Ta chansen att tycka till om kommande utvärderingar!


    Den 18 oktober bjuder Jordbruksverkets utvärderingssekretariat och Landsbygdsnätverket tillsammans in till en workshop om kommande utvärderingar av den strategiska planen. Du som är medlem i Landsbygdsnätverket är särskilt inbjuden att komma med dina synpunkter.
  • Bildkollage från kök inom förskola, skola och äldreomsorg i Mora kommun.

    ”Alla kan se var potatisen växer!”


    Lokala råvaror står i fokus när Mora kommun firar Offentliga måltidens dag den 19 oktober.
  • Broccoliblad

    Nytt sätt att minska matsvinn av broccoliplantor redan i fält


    En form av svinn är de delar av produkter som inte tas tillvara och skördas i fält. I exempelvis broccoliproduktion används endast den översta tredjedelen av plantan, medan stora delar av stammen samt bladen plöjs ner i jorden. Projektet Utveckling av vegetariska inblandningsprodukter av sidoströmmar från broccoliproduktion har fått innovationsstödet EIP-Agri för att se hur man kan ta tillvara mer av plantan och använda svinnet som inblandningsprodukter i livsmedel.
  • Jenny Taylor som är näringsutvecklare på Jordbruksverkets avdelning för Jordbruk- och analys

    Hallå där Jenny Taylor


    Du är näringsutvecklare på Jordbruksverkets avdelning för Jordbruk- och analys och jobbar med innovationsstödet EIP-Agri. Den som har en innovativ idé kan söka stöd för att genomföra ett innovationsprojekt som är till för nya idéer inom jordbruks-, trädgårds- eller rennäringen. Nu finns 525 miljoner för åren 2023–2027.
  • Porträttbild kvinna, en alg samt tre fiskar på en skärbräda.

    Ny testbädd för vattenbruk hjälper företag att pröva nya tekniker


    Mycket pekar på att nya vattenbruk i större utsträckning kommer att bedrivas på land i framtiden. Därför har Sotenäs kommun i samverkan med andra aktörer designat en testbädd för att utveckla nya odlingsmetoder och testa ny teknik.
  • Kollage

    Förskola som odlar och AI inom trädgård nominerade till EU-tävlingen ARIA


    Landsbygdsnätverket har nominerat två projekt från Sverige till tävlingen Agricultural & Rural Inspirational Awards, ARIA. En tävling som arrangeras av Europeiska CAP-nätverket. De nominerade är Leaderprojektet ”Odling som pedagogiskt verktyg” och EIP-projektet ”IoT och artificiell intelligens för att öka konkurrenskraften i svensk frukt- och vinproduktion - världsnyhet i branschen”.
  • Tre olika vita förpackningar i händerna på en man

    Kompakt utrustning och nya förpackningar för småskaliga odlare ger ökad lönsamhet


    Juicer och andra drycker av frukt och bär blir allt mer populärt. För att stödja lokala och småskaliga svenska odlare, utvecklas nu teknisk utrustning för effektiv vidareförädling från mindre och medelstora volymer av frukt och bär med bibehållen kvalitet. Detta tack vare innovationsstöd från EIP-Agri.
  • En klimatbox där man ser fyra kassetter för bidrottningar och puppor och ett batteri

    Svensk uppfinning gör det möjligt att transportera bidrottningar och puppor utan risker


    Bidrottningar och puppor är känsliga för temperaturväxlingar. Så när en biodlare behöver köpa in nya, måste dessa fraktas med bil i värmeskåp. Eller så skickas parade drottningar i plastlåda med posten – med risk för överhettning som gör att spermierna dör.Men med hjälp av innovationsstödet EIP-Agri har det nu tagits fram ett säkert sätt att transportera både drottningar och puppor.
  • Två stora växthus som glänser i solen

    Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus


    På grund av de olika årstiderna i Sverige går det åt mycket energi för att värma upp växthus under den kalla delen av året. Genom projektet “Bättre och effektivare styrning av klimatet i växthus”, som fått innovationsstöd från EIP-Agri, har man hittat en teknik att värma upp – och även vid behov kyla ner – växthus med hjälp av industriell spillvärme.