Landsbygdsnätverket
Närbild på en  vattenkran som står öppen med rinnande vatten.

Den offentliga måltidsverksamheten behöver kunna hantera olika störningar, som till exempel vattenavbrott. Bild av Rudy and Peter Skitterians från Pixabay.

Beredskap och offentliga måltider

Elavbrott? Vattenavbrott? Uteblivna transporter? Hur väl förberedd är måltidsverksamheten i din kommun på att hantera störningar vid kris eller höjd beredskap?

Bild från Livsmedelsverket.

Jordbruksverket genom MATtanken stärker offentliga måltidsverksamheters beredskapsförmåga genom att på olika sätt bidra till kunskaps- och erfarenhetsutbyte, nätverkande och kommunikation. Arbetet är en del av Livsmedelsverkets satsning för att under 2023–2024 mer fördjupat ge stöd så att organisationer kan ta nästa steg i beredskapsarbetet för de offentliga måltiderna. Projektet drivs med medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Syftet med projektet är att i samverkan bidra till att stärka kommunernas förmåga att upprätta den offentliga måltidsverksamheten vid kris och höjd beredskap.

Beredskapsnätverket

Årets sista träff i nätverket blir den 5 december, kl. 13.30-15.00,

PRELIMINÄRT PROGRAM

  • Livsmedelsberedskapen på nationell nivå - nuläget och förväntningar på kommuner och regioner. Erika Öhlund, forskare inom livsmedelsberedskap och civilt försvar, FOI.
  • Stärka offentliga måltidsverksamheters beredskap. MSB-projektet avslutas. Vad händer framöver? Livsmedelsverkets Elisabet Amcoff, projektledare och Helena Pettersson, kostvetare, rådgivare.

  • Två år med Beredskapsnätverket. Vi följer upp tidigare träffar, vad tar vi med oss? MATtankens Eva Sundberg, projektledare och Anna Lundstedt, samordnare - ihop med nätverksdeltagarna.

Här kan du läsa mer om Beredskapsnätverket.

På Spaning

MATtanken belyser beredskapsfrågan och hur förutsättningarna är olika i landets kommuner.

Erfarenheter att inspireras och dra lärdom av

MATtanken publicerar erfarenheter med tema Beredskap i Erfarenhetsbanken för hållbara offentliga måltider.