Kakor på webbplatsen

Vi använder kakor på vår webbplats för att ge dig en bra funktionalitet och för att samla in statistik som vi använder som underlag för att förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna eller neka kakor.

Kakor (cookies) och analys på webbplatsen

Anpassa inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

Gör att våra tjänster och funktioner på webbplatsen är säkra och fungerar som de ska. De är nödvändiga och går därför inte att välja bort.

Kakor för statistik

Ger oss information om hur vår webbplats används. Det gör att vi kan förbättra webbplatsen och ge dig som besökare en bättre upplevelse. Statistiken är anonym.

Kakor för marknadsföring

Tillåter oss och våra samarbetspartners att exempelvis anpassa innehåll till dig baserat på hur du använder vår webbplats.
  • Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Effektsmart matlagning kapar eltoppar i storkök
Kock i storkök häller upp pasta.
Kompetens

Effektsmart matlagning kapar eltoppar i storkök

Verksamhetsövergripande • Uppsala län

Att starta olika maskiner vid olika tidpunkter och använda reducerad effekt på ugnarna är två beteendeförändringar som bidragit till att kapa eltoppar i köken. Med en ökad medvetenhet om energiåtgång och förändrade rutiner minskade elanvändningen med uppåt 30 procent.

Vårt mål

Att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i storkök.

Så gjorde vi

I projektet Flex-o-Mat genomfördes mätningar i skolkök och bland annat testades hur ett ändrat körsätt och beteendeförändringar i köken kan reducera effekttoppar. Ett exempel är att starta och stoppa de olika köksapparaterna i sekvenser, så att användningen sprids ut över tid. Under hösten 2022 undersöktes även vilka tekniska lösningar som kan vara möjliga för att jämna ut effektuttaget.

Samarbeten

Projektet Flex-o-Mat drivs av STUNS Energi tillsammans med Skolfastigheter, Måltidsservice i Uppsala kommun och CIT Energy Management. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Resultat

Ett förändrat körsätt i köket sänker eleffektuttaget vid matlagning avsevärt, ungefär 25-30 procent.

Våra tankar framåt

Vi har tagit fram en lathund för effektsmart beteende i köken, samt en presentation som förklarar för köken varför de behöver arbeta effektsmart. Målet är att våra tillagningskök i skolorna ska få skärmar uppsatta i köket, så att de kan bli medvetna om maskinernas effektpåverkan.

Läs mer

Mer om projektet finns på STUNS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ta del av bland annat en lathund för minskad elanvändning på Relivs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsservice, Uppsala kommun

Sandra Harbom, utvecklingsledare

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Elever får mat serverad från en foodtruck.
    Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Food truck introducerar närproducerade råvaror

    En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Inga förslag / No suggestions