Kakor på webbplatsen

Vi använder kakor på vår webbplats för att ge dig en bra funktionalitet och för att samla in statistik som vi använder som underlag för att förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna eller neka kakor.

Kakor (cookies) och analys på webbplatsen

Anpassa inställningar för kakor

Nödvändiga kakor

Gör att våra tjänster och funktioner på webbplatsen är säkra och fungerar som de ska. De är nödvändiga och går därför inte att välja bort.

Kakor för statistik

Ger oss information om hur vår webbplats används. Det gör att vi kan förbättra webbplatsen och ge dig som besökare en bättre upplevelse. Statistiken är anonym.

Kakor för marknadsföring

Tillåter oss och våra samarbetspartners att exempelvis anpassa innehåll till dig baserat på hur du använder vår webbplats.
  • Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Mejerirester blir uppskattad ost i hållbarhetsprojekt
Buffé med ostbollar och olika färskostar
Kompetens

Mejerirester blir uppskattad ost i hållbarhetsprojekt

Förskola, Grundskola • Skåne län

Eleverna är nyfikna på de ostar som görs av överbliven mjölk och fil. De lär sig också om vikten att ta tillvara de råvaror som finns.

Vårt mål

Att inte slänga några livsmedel som går att äta. Vi slängde tidigare mycket småslantar av mjölk och fil och ville göra något nytt av dem i stället.

Så gjorde vi

Klagstorp skola är med i projektet Hållbar Utveckling Skåne, som jobbar med restflöden. Vi inledde ett arbete för att ta tillvara alla mejerirester. Vi fryser in eller använder mejeriresterna direkt – för att göra ost. Vi tillverkar olika sorters färskost som kan bli till exempelvis salladsost, smaksatta ostbollar, ostsås eller smörgåspålägg.

Vi har ett grundrecept vi utgår ifrån och har hittat en rutin som fungerar bra. Att koka osten tar cirka 15 minuter, så det är inget tidskrävande. Vasslen använder vi sedan när vi bakar bröd. Det är inte bara rester av mjölk eller fil som går att göra ost av, det går även att återanvända till exempel en kall vitlökssås för att göra ostbollar. Om man lägger ostbollar i olja eller saltad vassle håller de sig länge.

Eleverna i klass 6 har fått vara med och göra ost. De var först skeptiska till att det kunde bli god ost av fil som blivit över, men när de förstod att det var sådan ost som brukar finnas på salladsbordet ville de gärna hjälpa till.

Kollage med färskost, ostbollar och tillverkning av ost

Mjölk, fil eller yoghurt kokas upp med lite vitvinsvinäger i cirka 15 min. Sedan silas ostmassan av i hålkantin och formas till önskad form, samt smaksätts.

Resultat

Vi återanvänder i flera steg och slänger inga mejeriprodukter. Vi har fått jättebra respons från elever och pedagoger på skolan. De är nyfikna på osten och vill se om vi har gjort någon ny variant.

Ostarna som tillverkas används i olika form till ex. frukosten mjukost, till lunch salladsost och ostbollar, till mellanmål har vi matmuffins med ost, matplättar med ost i osv.

Det är bra att elever får lära sig att det går att göra något nytt av rester i stället för att slänga. De får en annan medvetenhet om hur råvaror kan tas tillvara.

Våra tankar framåt

Vi vill bli bättre på att ta tillvara på resterna, som är en naturlig del av vardagen. Trelleborgs kommun har tydliga målsättningar om att skolmaten ska bidra till ökad hållbarhet. Vi kommer jobba med kompetensutveckling igenom att ha workshop med våra kockar i Trelleborgs kommun om hur de kan använda restflöde av mejeri för att göra ost.

Vi skapar också nya recept hela tiden.

Läs mer

Följ oss gärna på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Instagram: @rosmygeklagstorp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @maltidsavdelningen_ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Liana Yuzbasheva, kökschef

Trelleborgs kommun

Upptäck mer

  • Kompetens
    2023-02-28

    Handbok för specialkost och anpassade måltider

    Genom att ta fram en handbok för hantering av specialkoster blir det enklare för alla kök i kommunen att göra lika.

  • Delaktighet
    Kompetens
    2023-02-06

    Matlagning på varje avdelning skapar delaktighet och trivsel

    På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten på avdelningarna och de äldre kan smaka av och komma med kryddningstips.

  • Elever får mat serverad från en foodtruck.
    Delaktighet
    Kompetens
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-06

    Food truck introducerar närproducerade råvaror

    En annorlunda och spännande måltidsupplevelse lockar elever att våga testa nya, mer hållbara råvaror och maträtter.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter
  • Inga förslag / No suggestions