Landsbygdsnätverket
Skivor av tjälknöl upplagda på ett bleck.

Receptet på tjälknöl är från MatOmsorg, Helsingborg. Fotografiet är från tillagning i Skurups kommun.

Tjälknöl på vildsvinsstek á la Helsingborg

Recept på tjälknöl

100 portioner

Tjälknöl på vildsvinsstek

13 kg rå vildsvinsstek

100 g salt med jod

10 g strösocker

0,5 l vatten

timjan

enbär

lagerblad

 

SÅ HÄR GÖR DU

  • Lägg den frysta steken i ugnen och nattstek köttet på 75 grader.
  • Gör lagen.
  • Lägg den färdiga varma steken i lagen i ett dygn.
  • Skiva upp köttet och servera det kallt.
  • En stek som vägde 2450 g blev 1490 g när den var färdigstekt.

SERVERING

  • Servera gärna köttet ihop med en krämig potatisgratäng, skysås och gröna bönor. Passar utmärkt med svartvinbärsgelé till.
  • Sätt gärna ihop en information om ursprunget till maträtten och ha som samtalsämne kring bordet.

Senast uppdaterad