Landsbygdsnätverket

Vildsvinswallenbergare från Kinda

Vildsvinsfärsbiffar i ett stekbleck.

Här stekts det vildsvinswallenbergare. I Kinda är de uppskattade på menyn, inte minst inom äldreomsorgen. Foto: Kinda kommun.

Recept på vildsvinswallenbergare

Portioner: 100

Vildsvinsbiffar - wallenbergare

5 kg vildsvinsfärs

10 äggulor

2 liter vispgrädde

2,5 dl salt

1 dl mald svartpeppar

5 kg ströbröd


SÅ HÄR GÖR DU WALLENBERGARNA

  • Färsen arbetas kraftigt i blandaren tillsammans med äggulor och kryddor.
  • Tillsätt grädden långsamt tills konsistensen är lagom för att forma, om den blir för lös kan det hjälpa att låta den vila ett par timmar i kylen.
  • Forma biffar och vänd dem i ströbröd.
  • Stek på bleck i ugn eller i stekbord.

Receptet är framtaget av köken i måltidsverksamheten i Kinda kommun.

Vi deltog i en utbildning på tema viltmat och fick vid det tillfället del av detta recept, som i original kommer från en kock vid Flygmuseets restaurang i Malmslätt. Sedan åkte vi hem och provlagade och gjorde några egna anpassningar. Resultatet blev ett recept som uppskattas av många av våra matgäster, inte minst när vi har servering inom äldreomsorgen. De senaste åren har vi i Kinda kommun haft som ambition att serverat rätter med vildsvinsfärs inom både förskola/skola och omsorgen, ungefär en gång i månaden.

— Ann-Kristine Bexell, måltidschef.

Senast uppdaterad