Landsbygdsnätverket
Kristina Snuttan Sundell, professor vid Göteborgs universitet och ordförande för Blå Mat och Håkan Jönsson, universitetslektor vid Lunds universitet, avdelningen för etnologi

#154 Sjömat som julmat – gamla traditioner och framtida frestelser

Att äta julbord är en gammal tradition. Och vad vi upplever som julklassiker har så klart ändrats genom historien. Så hur är det med mat från hav och sjöar. Varför äter vi inte lika mycket fisk till jul som vi gjorde förr? Eller är det så att sjömaten faktiskt är på väg tillbaka. Skulle gädda, brax och blåmusslor - eller varför inte sjöpungsbullar, kunna bli framtidens måsten som julmat?

Medverkande:
Håkan Jönsson, universitetslektor på avdelningen för etnologi, Lunds Universitet
Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs Universitet
Samtalet leds av Håkan Montelius

Sjömatskonsumtion ökar exponentiellt i världen, men inte i Sverige. Här går den lite upp och ner och det är väldigt generationsbundet. Men det ser i alla fall lovande ut, för de unga konsumenterna vill äta mer sjömat.
- Kristina Snuttan Sundell

Mycket av det vi äter handlar om vad som är någorlunda enkelt tillgängligt. Och där har inte sötvattensfisket och sjöfisket klarat av att integreras i den moderna stormarknadslogiken.
- Håkan Jönsson

Publicerades