Landsbygdsnätverket
Peter Linder Verksamhetsansvarig för Fiskbranschens Riksförbund, Lina Waara Fiskeripolitisk utredare vid Jordbruksverket och Anton Paulrud VD för Swedish Pelagic Federation (SPF)

#176 I kris är mat ett vapen – om pelagisk fisk som resurs

Av all fisk som svenska yrkesfiskare drar upp, så består runt 90 procent av så kallade pelagiska arter, alltså fiskar som simmar i stim ute i havet. Exempelvis sill, skarpsill, makrill och tobis. Men bara knappt hälften av den fisken äts av oss. Resten blir djurfoder till bland annat odlad lax. Men de senaste årens kriser, krig och pandemi har väckt frågan om det inte är dags att använda fisken till människoföda. Inte minst med tanke på att vi behöver förbättra vår livsmedelsberedskap i händelse av kris.

Medverkande:
Peter Linder, verksamhetsansvarig på Fiskbranschens Riksförbund
Lina Waara, fiskeripolitisk utredare vid Jordbruksverket
Anton Paulrud, VD för Swedish Pelagic Federation.

Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock

I krig är mat ett vapen…blir vi avskurna från till exempel kontinenten så måste vi ha en bättre egen beredskap och där är… fiskenäringarna jätteviktiga för fisket går att skala upp.
- Peter Linder

Vi måste kommunicera det här till konsumenterna, att det som vi kommer att äta i kristid, det är det som vi får äta nu också.
- Lina Waara

Sedan gäller det givetvis då att visa på att nyttan av att äta fisken är enorm.
- Anton Paulrud

Hitta fler avsnitt av podden Landet!

Publicerades