Röding från Vilhelmina, gös från Mälaren, tonfisk från Indiska oceanen och havsabborre från Turkiet är några exempel. All världens fisk och skaldjur finns hos Bröderna Hansson i Fiskhamnen i Göteborg. Grossisternas roll är fundamental på fiskens väg från hav och sjö till bord.
Bröderna Hansson är ett av de mest anrika grossistföretagen kring Fiskhamnen i Göteborg och har sina rötter tillbaka till 1880-talet. Deras verksamhet omfattar distribution av färska och frysta fiskprodukter och förädlade varor. Fiskförädling och partihandel av fisk sysselsätter totalt ca 4 000 personer i 450 företag i Sverige.
90 anställda på Bröderna Hanssons ser till att produkterna hanteras, packas och distribueras till de cirka 200 kunderna – bland dem Coop, Ica och Hemköp och en lång rad storkök runt om i landet.
En central del av företagets framgång handlar om att ha duktiga inköpare som kan hitta rätt leverantörer.
– Man måste ha ett bra samarbete. Den dag det ställs på sin spets och man får problem, då måste leverantörerna hjälpas åt och det gör vi här. Trots att man är konkurrenter i hamnen är man också kollegor, saknar vi tio kilo hälleflundra kan vi ringa tvärs över gatan till någon annan grossist och be att få köpa av dem. Man ser ofta killarna gå här emellan med lådor med fisk. Vi vill till varje pris leverera det som kunderna vill ha, förklarar Ilona Miglavs, utbildningsansvarig på Bröderna Hansson.
Ilona har själv varit i branschen i över 30 år och hennes engagemang och kunnande går inte att ta miste på. Hon har jobbat sex år på Bröderna Hansson och dessförinnan på Fiskauktionen i 14 år där hon bland annat guidade sammanlagt 30 000 barn.
– Det är ett jättekul och varierande jobb. Jag är ofta ute och föreläser och håller matlagningskurser, dels för att inspirera men också för att berätta om fisken och fisket. Tyvärr är kunskapen om sjömat över lag inte alltid den bästa, säger Ilona.
Som exempel nämner hon det faktum att svenska konsumenter nästan uteslutande efterfrågar fem vanliga arter.
– På västkusten har vi 250 fiskarter varav 50 matfiskar, men konsumenterna är rätt konservativa. De vill ha i princip fem arter: sill, lax, torsk, räkor och spätta. Många fiskare jobbar med selektivitet för att bara fånga det man verkligen vill ha och kan sälja. I vissa fisken får man potentiell matfisk som det kanske inte finns någon marknad för, och är det fisk av okvoterade arter får man kasta tillbaka den. Om marknaden accepterade fler fiskarter hade det inte behövts. Men det här är komplext och det är väldigt positivt att det diskuteras och det finns ett stort intresse bland konsumenter att få mer kunskap, säger Ilona.
Det som det fiskas mest av totalt sett av den svenska fiskeflottan är sill/strömming. Det är också en av de fiskar som Bröderna Hansson säljer mest av, särskilt vid högtider som midsommar, jul och påsk. Men många av produkterna är också förädlade, som rökta räkor, rökt lax eller biffar av mald fiskfärs. Omsättningen av fisk är snabb. Det som kommer in på morgonen går ut senare under dagen. En hel del av det som omsätts här har köpts in från Göteborgs Fiskauktion som bara ligger ett stenkast från Bröderna Hanssons.
Inne i fabriken på Bröderna Hanssons jobbar de från klockan 6 till 15. Här finns maskinella produktionslinjer, men en hel del arbete görs även för hand som komplement. En viktig uppgift för företagets anställda är att hålla koll på märkningen av varje enskild förpackning – en inte helt enkel uppgift med tanke på att fisken kommer från så många olika platser. 80 procent av fisken är importerad, den största delen kommer från Danmark och Norge.
– Det innebär mycket administrativt arbete. För varje enskild vara ska vi rapportera var den tagits upp och med vilka redskap. Vi har 225 artikelnummer bara för torsk, det gör systemet oöverskådligt och flera av de stora grossisterna funderar på att skära ner antalet arter bara för att få ett mera lätthanterligt antal artikelnummer, berättar Ilona och avslutar:
– Men vi är alltid noga med spårbarheten. Kontrollen är jätteviktig för att kunna nå ett hållbart fiske.
Text och foto: Jakob Hydén
Denna artikel är en del i en artikelserie om sjömatens väg.
Hur ser vägen till tallriken ut för våra livsmedel från hav, sjöar och odlingar?
Du hittar alla artiklarna här
Publicerades