Familjeföretaget Magnihill AB utanför Helsingborg tar fram, producerar och säljer frysta grönsaker, frukter och bär.
Företaget är ett av Europas minsta som jobbar med infrysning. Redan 1994 började man att satsa på ekologiska produkter.
Idag är cirka hälften av produkterna är ekologiska. Deras produktion är energikrävande och Magnihill har en vision om att bli självförsörjande på energi genom förnyelsebar teknik. Oljepannan har bytts ut mot en pelletspanna och man har även installerat solceller.
Utöver det köper man klimatkompenserad el. Framöver finns även planer på att installera en anläggning för biogas. Det skulle ge biogödsel till odlarna och energi på vägen.
Vad gick bra?
– Vi har fått ny teknik som fungerar väl. Det gäller både pelletspannan och solcellerna. Det har inte varit någon svår process att byta drift.
– Vad gick mindre bra?
– Vi prövade att ta det ytterligare ett steg och satte in en prototyp för vattenrening. Det gick mindre bra.
Men den ständiga utmaningen är att hela tiden försöka att effektivisera sin energiförbrukning.
– Jag tror att fler skulle satsa som vi om...
– ...fler hade kunskap. Vi är med i länsstyrelsens Energinätverk och det vill jag slå ett slag för. Vi har träffat många där som haft samma utmaningar som vi.
FAKTA
Verksamhet: Djupfrysta grönsaker, bär och
Typ av energiproduktion: Pelletspanna och solceller
Kostnad investering: Pannan kostade 6,5 miljoner kronor, solcellerna 1 miljon kronor
Produktionsmängd: Pelletspannan 3 miljoner kWh/år, solceller 100 000 kWh/år
Antal anställda: 40 anställda
Areal: Kontraktsodlare upplåter mark
Kontakt: Fredrik Almgren, fredrik@magnihill.se, 0732 072651
Publicerades