Många organisationer har målsättningar kring hållbarhet, ofta kopplade till Agenda 2030. För offentliga måltidsverksamheter påverkar målsättningarna bland annat vilka livsmedel som upphandlas och köps in – men ibland krockar perspektiven och det blir svårt att veta vilka val som är bäst. Är ekologiskt mest hållbart? Eller livsmedel med lägst utsläpp av växthusgaser? Hur vet jag att produktionen har tagit hänsyn till biologisk mångfald? Och vilka mervärden finns med svensk livsmedelsproduktion? I detta webbinarium presenterades sex olika hållbarhetsmärkningar och vi lyfte olika perspektiv på hållbarhet.
Upphandlingsmyndigheten har information om hur man vid offentlig upphandling kan använda olika märkningar som verktyg för att ställa hållbarhetskrav. Läs mer om det här Länk till annan webbplats.
Det pågår arbete på flera håll för att få till en övergripande hållbarhetsmärkning av livsmedelsprodukter. AgriFood har i en ny rapport tittat på möjligheter och svårigheter med en sådan bred hållbarhetsmärkning. Läs rapporten här Länk till annan webbplats.
Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig och tf VD
Upphandla offentliga måltider med Från Sverige som verifikat Länk till annan webbplats. (fransverige.se)
Bettina Julin, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket
Läs mer om Nyckelhålet Länk till annan webbplats. (livsmedelsverket.se)
Christina Behm Velenik, affärs- och produktutvecklingschef
Läs mer om Svenskt sigills olika märkningar Länk till annan webbplats. (svensktsigill.se)
Anna Jamieson, verksamhetsledare för Naturbeteskött Sverige
Läs mer om märkningen av naturbeteskött Länk till annan webbplats. (svensktsigill.se)
Naturbeteskött Sverige Länk till annan webbplats. (naturbete.se)
Staffan Carlberg, kundansvarig offentlig sektor
Elisabet Lim, kundansvarig för kaffe, bomull och offentlig sektor
Läs mer om etiska krav vid offentlig upphandling Länk till annan webbplats. (fairtrade.se)
Fairtrade Risk Map Länk till annan webbplats. (fairtrade.net)
Per Bodin, miljö- och klimatexpert på Jordbruksverket