Landsbygdsnätverket
En blomkål och framsidan på en rapport: Statistik över inköp av livsmedel i offentlig sektor, SILO version 2023:3

Ännu mer statistik efter ny uppdatering av SILO‑databasen

I september har SILO-databasen, med statistik över inköp av livsmedel i offentlig sektor, uppdaterats. Kvaliteten har höjts och ytterligare statistikfiler har lästs in i databasen.

I april 2024 blev SILO-databasen publik och tillgänglig för alla att använda. Den 19 september gjordes den tredje uppdateringen av databasen. SILO version 2023:3 innehåller inläst data från 245 kommuner 2022 och 272 kommuner 2023. I och med att kompletterande statistik lästs in vid uppdateringarna kan resultaten skilja något om samma rapport tas ut före och efter en uppdatering.

Vid den senaste uppdateringen har en rättning gjorts gällande beräkningen av kronor/kg samt beräkningen av andelar på nationell nivå i de färdiga tabellerna. Inför uppdateringen har ytterligare några statistikfiler bearbetats så att de nu har kunnat läsas in i databasen. SILO 2023:3 innehåller därmed ännu mer data än tidigare versioner. Det totala inlästa varuvärdet är 8,2 miljarder kronor.

– SILO är ett pågående arbete och vi fortsätter att utveckla och kvalitetssäkra statistiken i databasen. För oss är det grundläggande att lyssna på vilka behov som finns hos olika aktörer, så att statistiken blir så användbar som möjligt, säger MATtankens Eva Sundberg.

Det är tydligt att statistiken över livsmedelsinköp är efterlängtad. MATtanken får många frågor om SILO i olika sammanhang och Eva Sundberg är glad över att databasen kommer till nytta.

– Vi förbereder nu nästa insamling som kommer att göras efter årsskiftet. Då kontaktar vi återigen kommunerna men också regionerna och ber om statistik över vad de köpt in under 2023.

Framsida på rapporten

Rapport: Statistik över inköp av livsmedel i offentlig sektor.

SILO version 2023:3

I rapporten beskrivs bakgrunden till SILO och tillvägagångssättet för att samla in data, samt nyheter i samband med uppdateringen. Därefter presenteras resultat som belyser kommunernas skattefinansierade måltider ur olika perspektiv. Rapporten avslutas med några korta ord om SILO‑arbetet framåt.

Ta del av rapporten som pdf-fil. Pdf, 4.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du all information om SILO.

Senast uppdaterad