Matsvinn är något som alla måltidsverksamheter kontinuerligt arbetar med och detta alltid heta ämne var temat i årets första Studio MATtanken.
Mer än 180 personer deltog i januaristudion som kretsade kring frågor som: Hur minskar vi matsvinnet i mottagningsköken? Hur motverkar vi svinn från serveringen? Hur gör vi eleverna delaktiga för att mer mat ska hamna i magen? Hur samverkar vi med andra aktörer för minskat matsvinn?
En av studions gäster var Karin Fritz, Livsmedelsverkets projektledare för regeringsuppdraget för minskat matsvinn, som gav en bild av matsvinnsarbetet ur ett nationellt perspektiv. Representanter från flera kommuner berättade också om sina metoder och arbetssätt för att motverka matsvinn i olika led, bland andra Nyköping, Klippan, Burlöv och Värnamo.
Minskat matsvinn genom samverkan med skolan
Erfarenhet från Klippans kommun som bland annat beskriver Verktygslåda för skolor: Mer mat i magen – inte i soporna
Lokala butikens fruktsvinn blir populärt mellanmål
Erfarenhet från Rydaholmsskolan i Värnamo kommun
Frukostwebbinarium om matsvinn i förskola, skola och äldreomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livsmedelsverket bjuder in till webbinarium den 16 februari
Branschriktlinje för offentlig säker mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur man tar tillvara mat från serveringen på ett säkert sätt.
Sök gärna på matsvinn i Erfarenhetsbanken för att hitta fler goda exempel på matsvinnsarbete
All information om Studio MATtanken finns på www.mattanken.se/studio
Bilderna i kollaget överst kommer från erfarenheter i Erfarenhetsbanken, lämnade av Äppellundens förskola i Hallstahammars kommun, Kommunledningsförvaltningen i Klippans kommun och Rydaholmsskolan i Värnamo kommun
Senast uppdaterad