Landsbygdsnätverket
Illustration med kock och elever. Texten "Tematräff 7 maj: Måltiden i den pedagogiska dagen"

Tematräff 7/5: Måltiden i den pedagogiska dagen

Hur kan måltiden nyttjas fullt ut som resurs i skolan? På tematräffen den 7 maj berättar bland annat rektor, kökschef, pedagog och måltidschef om vilken positiv effekt samarbete kring måltiderna har.

Datum: 7 maj

Tid: 13.30-15.00

Plats: Zoom

Målgrupp: Alla som arbetar i verksamheterna måltid och förskola/skola samt har intresse av skolutveckling och måltidsfrågor

Anmäl dig till träffen här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tematräffen hålls utifrån delade erfarenheter i Erfarenhetsbanken. Denna gång fördjupar vi oss i erfarenheter från kategorin Måltiden som pedagogiskt verktyg.

– Det finns mycket att vinna på samarbete över yrkes- och förvaltningsgränser. Det ger eleverna bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen samtidigt som man nyttjar de ekonomiska resurserna mer effektivt, säger Anna Lundstedt, samordnare i MATtanken.

I programmet

ExplorEat – Vallentuna kommun

Samverkan mellan skolkök, pedagogik och elever skapar lustfyllt lärande genom Explor-
Eat. Att okända råvaror blir kända ger både ökade kunskaper och mer mat i magen.

Kockfritids – Sigtuna kommun

Arbetet med kockfritids stärker relationerna mellan elever, pedagoger och kockar. När eleverna lär känna skolkökets personal får det en positiv effekt på måltidsmiljön i skolrestaurangen.

Måltidspedagogik – Söderköpings kommun

Kostchef och förskolerektor samverkar i arbetet med måltidspedagogik, en del av Röda trådenkonceptet – som innebär att det finns en tydlig koppling mellan måltider och pedagogik från förskola till årskurs 9.

Hemkunskap med nytänk – Trelleborgs kommun

Nära samarbete mellan skolkök och hemkunskap, där matsvinnet från serveringen blir en del av undervisningen om hållbarhet. Skolans rektor ser ett stort värde i skolmåltiden – för lugnare skoldagar och ökat lärande.

Uppdatering från Livsmedelsverket

Nu revideras de nationella riktlinjerna för måltider i skola och förskola, samt stödet till rektorer om måltiderna.

Tematräffen är en del av projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som finansieras av Vinnova och koordineras av Livsmedelsverket.

Senast uppdaterad