Landsbygdsnätverket
Collage med fyra bilder med fiskebåtar, musslor och sill.

Hållbar sjömat - nya möjligheter för offentliga måltider

Hur kan vi servera mer hållbart från havet? Vilka nya innovativa produkter finns och hur kan de användas? Se inspelningar från Innovatum Science Parks webbinarium om hållbar sjömat här.

Sjömat är en viktig kugge i framtidens hållbara livsmedelssystem. I Sverige pågår utveckling av nya innovativa produkter. Offentliga kök kan spela en viktig roll i att skala upp användandet och spridningen av dessa.

Under seminariet "Smaka på havets skafferi – möjligheter med hållbar sjömat inom offentliga måltider" presenterade flera sjömatsföretag produkter som redan finns, eller kommer ut på marknaden inom kort. Två kommuner delade med sig av goda exempel på hur de jobbar med sjömat i sina måltider.

Blå företagen - vad finns på marknaden?

Musselbaren/Musselfabriken

Förädlar musslor till bland annat musselsmet och musselfärs.

Musselfeed

Tillverkar blåmusselpulver bestående av 100 % blåmussla.

Nordic Seafarm

Odlar tång, framförallt sockertång men även havssallad, och producerar blancherad tång.

(I presentationen ovan visas ett filmklipp där tyvärr endast ljudet följde med i inspelningen av webbinariet. Vi ber om ursäkt för detta.)

Marine Taste

Världens enda sjöpungsodlare. Producerar fond, kräm och färs av sjöpung.

Pelagic Seafood

Producerar sillfärs och sillburgare.

Goda exempel från kommuner

Skövde kommun

I tävlingen Catch of the week tog kockar från offentliga kök sig an nya typer av sjömat, såsom sockertare, maskeringskrabba, sjöborre, sandkrabba och knivmussla.
I projektet Under ytan till grytan jobbade man med clariasfärs, tång och musslor.

Stenungsunds kommun

Serverade sjöpung i olika former under Offentliga måltidens dag 2022.

Inköp och upphandling - vad är möjligt?

Kommuner och producenter kan tillsammans skapa förutsättningar för upphandling av sjömat från mindre lokala producenter.

Webbinariet genomfördes den 17 januari 2023 utav Innovatum Science Park/Blå bioekonomi i samarbete med RISE.

Senast uppdaterad