Landsbygdsnätverket

Lucka 16

Två bilder; bröd och gravad lax.

I dagens lucka får du två recept som innehåller en kanske otippad ingrediens – musselpulver! Blir dessa fantastiska recept de nya favoriterna på julbordet?

Musselpulver är en fantastisk smakförstärkare som ger mycket umami och ett enkelt sätt att få in mer musslor i kosten.

Musslor är rika på protein och innehåller mycket näring, som omega-3 fettsyror, kalcium, selen och zink. Men musslor är miljösmart också! När musslorna odlas bidrar de till att minska överskottet av näring i havet (genom att äta växtplankton) och på så sätt minska övergödningen. När vi äter musslor kommer näringen tillbaka till land och vi har skapat ett cirkulärt kretslopp.

Musselfeed har utvecklat en patenterad process som förädlar musselkött till ett näringsrikt mjöl eller pulver helt utan tillsatser. Det öppnar upp för fler - och nya - sätt att använda musslor. Bra för havet och bra för oss. Genom att använda musslor som annars skulle ha kasserats inom musselindustrin (av estetiska skäl) minskar vi också matsvinnet.

På denna webbsida hittar du musselpulvret Länk till annan webbplats.

Musselbröd med smak av jul

Ett bröd som snabbt rörs ihop och som är svårt att misslyckas med. Resultatet är ett fantastiskt gott mörkt bröd som passar till frukost, till en sillmacka eller som tillbehör på julbordet.

Prepptid: 15 minuter
Tillagningstid: ca 70 minuter

Tips! Skiva hälften av brödet tunt och torka i ugnen på 150°C till supergoda knäckebröd.

Ingredienser

7 dl rågsikt
2,5 dl dinkelmjöl, fullkorn
2,5 dl grovt rågmjöl
3,5 dl havregryn
1,5 dl musselpulver
2 dl linfrön
1dl solrosfrön
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 dl frysta lingon
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
10 gram vörtkrydda (5 g mald fänkål, 5 g mald anis)
3 st rivna kryddnejlikor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180°C.

2. Blanda ihop all de torra ingredienserna i en stor bunke.

3. Tillsätt filmjölk, sirap och lingon. Blanda ihop allt ordentligt.

4. Smörj en form, ca 20x30 cm, med matolja. Klicka ut degen i formen och jämna till ytan.

5. Baka brödet i ca 70 min, eller tills kärntemperaturen är 94°C.

Gravad lax med musselpulver, citron och fänkål

En av julens absoluta favoriter i fräsch smaksättning som lyfter fram det allra bästa i laxen.

Ingredienser

1 kg laxfilé
5 msk salt
5 msk socker
½ tsk vitpeppar, grovstött
2 msk musselpulver
1 tsk mald fänkål
1 st citron (saft och zest)
1 dl dill

Gör så här

1. Blanda ihop salt, socker, musselpulver, vitpeppar och mald fänkål.

2. Dela laxen i två bitar, plocka bort eventuella ben med en tång eller pincett.

3. Gnid in laxen med kryddblandningen.

4. Strö över den skurna dillen, citronzesten och pressa över citronsaft.

5. Lägg laxarna köttsida mot köttsida i en plastpåse i kylen i cirka 2 dygn.
Vänd på påsen 3-4 gånger.

Bild på vattenyta med texten "Sjömatens Julkalender 2023" ovanpå.

Publicerades