Hållbart företagande, attraktiva näringar samt nyföretagande och ägarskiften är de tre temaområden som Landsbygdsnätverket arbetar med under det gemensamma paraplyet Hållbara gröna näringar.
Sveriges gröna näringar har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle. En hållbar livsmedelsproduktion med lönsamma företag är av största vikt för branschens framtid men också av avgörande betydelse för till exempel landets försörjningsförmåga och beredskapen för att klara en långvarig kris eller krig. Det svenska odlingslandskapet levererar dessutom fler värden än den mat som produceras, bland annat biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster.
Det behövs förståelse och kunskap om målkonflikter och samspel mellan exempelvis miljömål och andra samhällsmål. Näringarnas attraktionskraft och kompetensförsörjning är andra angelägna frågor som nätverket vill lyfta.
Det är Landsbygdsnätverkets analysgrupp för hållbara gröna näringar som identifierar och avgränsar behov och utmaningar inom våra temaområden.
Under 2021 och 2022 samlades medlemmar engagerade i nätverkets arbete med gröna näringar i paraplygruppen Hållbara gröna näringar. Resultatet av dessa två år är bland annat ett värdefullt erfarenhetsutbyte och en stärkt samverkan där olika perspektiv har mötts och gemensamma aktiviteter har genomförts.
Läs intervjun med Christina Milén Jacobsson som tillsammans med övriga ordförande i Landsbygdsnätverkets tematiska arbetsgrupper verkat för samordning i paraplygruppen Hållbara gröna näringar.
Kontakta Anna Hedberg, samordnare, Landsbygdsnätverkets kansli, om du har frågor om Hållbara gröna näringar.
Anna.Hedberg@jordbruksverket.se
Tel. 036-15 89 49
Bildmontaget i sidans topp är gjord med foton från: Scandinav bildbyrå, Vreta utbildningscentrum och Mickan Thor.