Skoldagar som kan vara elva timmar långa, pendling med både båt och bil och de flesta fritidsaktiviteter mer än en timme bort. På Möja är livspusslet svårare än på de flesta andra håll. Men familjen Westerberg klagar inte – de älskar sitt Möja, lugnet, havet och sammanhållningen.
Ulf Westerberg är uppväxt på Möja, flyttade till fastlandet ett par år under gymnasietiden, men återvände så snart han kunde till sin barndomsö och startade en egen byggfirma. Idag är han gift med Åsa – även hon uppvuxen på Möja – och de har tre barn ihop: Simon, 20, Sara, 17 och Stefan, 13.
Det är ett annorlunda liv de har valt. Nära naturen, nära havet och med en social sammanhållning som är svår att uppnå i en större tätort.
Men att bo på en ö med 220 bofasta invånare innebär också en hel del utmaningar.
– Det svåraste är att få ihop pusslet med långa skoldagar, mycket pendling och långa avstånd. Vår yngste son Stefan går fyra dagar i skolan på andra öar och han måste ta sig dit med taxibåt eller Waxholmsbåt. Vissa skoldagar är han hemifrån drygt elva timmar. Det är tufft, berättar Ulf Westerberg.
Med åren har situationen också förvärrats. Det kan Ulf Westerberg märka av på sina egna barn och inte minst när han jämför med sin egen skolgång.
– När jag gick på högstadiet var vi 56 elever i Möja skola. Idag är de runt 15. Vi har försökt prata med skolan och kommunen för att hitta en bättre lösning, men det är svårt.
För att möjliggöra gymnasiegång för barnen har familjen varit tvungna att köpa en liten etta i Nacka. Där bodde först Simon under sin skolgång och där bor nu Sara. Och det är inte bara skolgången som medför resor och pendling. Visserligen finns det en hel del aktiviteter för ungdomar på Möja – som ungdomsgården och idrottshallen – men de flesta aktiviteterna sker på fastlandet. Det är minst en timmes resa dit, med båt och bil.
– Simon har fotbollsträning eller match på Djurö två till tre gånger per vecka. Yngste sonen Stefan har bestämt sig för att börja spela han också, så då kommer det bli upp till sex turer per vecka för min del, berättar Ulf Westerberg.
Men familjen trivs med sitt boende. Fördelarna väger tyngre, menar Ulf, och nämner närheten till naturen och havet som en av de främsta. Jobbsituationen är idealisk. Han jobbar nästan uteslutande i Möjaskärgården och har uppdrag som sträcker sig fram till november 2023.
Och så finns det en sammanhållning på ön. Man hjälps åt och är vana vid att lösa de problem som uppstår med gemensamma krafter.
– Vi sitter inte och väntar på att kommunen eller någon annan ska göra saker, då händer ingenting. Jag vågar sticka ut hakan och säga att vi på Möja är extremt bra på att samarbeta. Det är tack vare den samarbetsvilligheten som vi till exempel har lyckats bygga en idrottshall, ett par stora reningsverk och dragit fiber till 52 öar.
Publicerades