50 år efter att Andrea Skott Dahlgrens gammelmorfar slog igen sitt bageri för gott tog hon steget och öppnade eget – i sin släktings gamla lokaler. Med hållbarhet och lokalt samarbete som ledord har hon nu skapat en ny mötesplats för turister och boende i Funäsdalen.
Nominerad i kategorin Ungas delaktighet i landsbygdsutveckling
Som utbildad bagare och konditor samt uppvuxen i Funäsdalen i Härjedalen har Andrea Skott Dahlgren alltid burit på en dröm om att starta ett eget bageri på sin hemort. Men det skulle dröja till 2017 innan hon vågade testa sina vingar genom att öppna Nya Jonssons Konditori & Bageri.
– Lokalen hade stått tom i tre år och jag hade sneglat på den länge, till sist kände jag att det var dags. Jag har lång erfarenhet inom yrket och Funäsdalen saknade någon som bakar dagligen och kan leverera till lokala restauranger och hotell, berättar Andrea Skott Dahlgren.
Kanske underlättades beslutet av att det faktiskt var Andreas farmors pappa, Erik Jonsson, som 1951 byggde huset där han drev sitt bageri fram till 1967. Öppningen 2017 skedde nästan exakt 50 år senare.
Idag producerar Nya Jonssons Konditori & Bageri bland annat bröd, frallor, pizzadeg och hamburgerbröd till ortens restauranger och hotell. Dessutom har man en konditoridel, där man serverar ett stort utbud av hembakta godsaker. Det lokala utbytet och samarbetet är en förutsättning för att lyckas, menar Andrea Skott Dahlgren.
I möjligaste mån satsar hon på ekologiska och framför allt närproducerade råvaror, nästan alla plastförpackningar är bortplockade och allt bröd levereras med elbil. Miljöprofilen är en av anledningarna till framgången, tror Andrea Skott Dahlgren.
– Vi är tydliga med att vi gör allt från grunden, att vi inte använder några onödiga tillsatser och att det är vi som jobbar här på bageriet som själva bakar allt bröd. Sedan tror jag att Funäsdalen behövde en mötesplats, ett häng. Där fyller vi uppenbarligen ett behov.
En utmaning är att parera det stundtals ojämna kundflöde som råder i en turistort som Funäsdalen.
– På senare år har varit fler och fler som kommer hit sommartid. Både sommar och vinter är högsäsong och då har vi svårt att hinna med och få plats medan det kan vara tvärtom under höst och vår. Men för mig är det viktigt att kunna erbjuda mina anställda jobb året om.
Projektägare: Andrea Skott Dahlgren
Kontaktperson: Andrea Skott Dahlgren
Tidsperiod: Oktober 2017 - Mars 2019
Beviljad EU-medel ur: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Publicerades