Landsbygdsnätverket
Äpplen, bröd, tomater.

Foto: Mostphotos, Lena Öritsland/Scandinav samt Scandinav.

Ny kartläggning: Så kan det svenska eko-utbudet öka

Lunchwebbinarium den 3 april klockan 12-13

Hur får vi till mer förädling av ekologiska livsmedel? Och hur kan vi öka andelen svenskt ekologiskt i förhållande till eko-mat som importeras? I lunchwebbinariet den 3 april presenterar Sweco sin kartläggning av utbudet av ekologiska livsmedel.

Det var i juni 2023 som Jordbruksverket gav Sweco i uppdrag att genomföra kartläggningen och dessutom presentera rekommendationer för framtida insatser.

I rapporten, som nu är klar, konstaterar författarna att det krävs insatser i hela livsmedelskedjan för att öka produktionen av ekologiskt. Bland annat behövs informations- och kommunikationsinsatser om den ekologiska produktionen och dess mervärden, vilket i sin tur kan leda till ökad efterfrågan.

Dessutom krävs mer utbildning, forskning och rådgivning kopplat till ekologisk primärproduktion, samverkan i produktions- och förädlingsledet, och strategiska insatser för att hantera en förhållandevis kort odlingssäsong.

I kartläggningen har rapportförfattarna bland annat identifierat ett antal produkter som primärproducenter och livsmedelsföretag skulle kunna satsa på för att öka marknadsandelen av svenska ekologiska livsmedel. Bland dem finns exempelvis smör, frysta grönsaker och torkade baljväxter.

I webbinariet presenterar Fredrik Jonsson kartläggningen och rekommendationer som ges i rapporten. Dessutom hålls ett panelsamtal för att diskutera innehållet i rapporten och vägen framåt. Här medverkar Jonas Carlberg, näringspolitiskt ansvarig på KRAV, och Christina Milén Jacobsson, teamleadare inom landsbygd och trädgård på Hushållningssällskapet Västra.