• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Framsida på kokbok
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg

Kokbok med favoriträtter inspirerar till hållbara matvanor

Förskola • Stockholms län

När det är dags att sluta förskolan får varje barn med sig en kokbok med omtyckta och klimatsmarta förskolerecept.

Vårt mål

Många föräldrar frågar efter recept på rätter deras barn tycker om. Jag tänkte att en kokbok med favoritrecept kan bli en fin avslutningspresent till barnen som slutar förskolan.

Så gjorde vi

För tredje året har barnen som efter sommaren ska börja i förskoleklass fått en kokbok med recept från förskolan. Jag har valt ut de mest populära rätterna, varav de flesta är vegetariska. I kokboken finns så klart förskolans kockmus och frysdrake också med, två väsen som hjälper barnen att fundera kring mat och hållbarhet.

Jag har gjort layouten av kokboken i samma datorprogram som jag använder när jag gör affischer och annat inom måltidspedagogiken. Förskolans pedagoger har hjälpt mig att laminera sidorna och att sätta ihop kokböckerna.

Resultat

Responsen på kokboken är jättepositiv. Det är många barn och föräldrar som pratar om den. Efter att årets barn hade fått kokboken träffade jag en förälder i en matbutik som sa att familjen direkt hade börjat använda recept ur kokboken. De hållbara recepten når hela familjer och kanske delar de också sina favoriter vidare.

Tre insidor i kokboken, med recept på bananbröd, broccolisoppa och bolognese med linser.

Tre recept ur kokboken.

Utmaningar

Vissa recept som föräldrar har efterfrågat kan jag inte skriva ner i en kokbok, eftersom jag gör olika varje gång. När jag till exempel bakar bröd använder jag ofta grönsaker eller gröt som blivit över – jag anpassar helt enkelt ingredienserna för att minska matsvinnet.

Läs mer

Almarevägens förskola finns på Instagram: @almarekoket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @almarevagenskok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Almarevägens förskola, Järfälla kommun

Anna-Karin Ris, kock

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2023-09-20

    Frukost för en bra start på dagen

    Frukost i skolrestaurangen gör att eleverna är piggare och lugnare vid första lektionen. Den ökar också tryggheten och trivseln på skolan.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-09-15

    Kockmus och frysdrake väcker nyfikenhet på hållbar mat

    Genom måltidspedagogik blir förskolebarn medvetna om hur mat påverkar hälsa och klimat.

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-09-04

    Upplevelsefylld matsal med utbildande stationer

    I den nya matsalen ville köket ha möjlighet att inspirera och utbilda sina matgäster. Därför finns nu ett matlabb och ett minibibliotek.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse