Grundskola • Västerbottens län
Möjligheten att provsmaka gör att fler elever äter mat som de inte har provat förut. Det bidrar också till minskat svinn.
Att alla elever ska äta skolmat och få den näring de behöver under skoldagen. Vi vill också inspirera till goda kostvanor.
Vid alla måltider ställer kökspersonalen fram en burk med provsmakningsskedar i varje serveringslinje. De elever som har behov av att smaka på maten, innan de tar för sig av den, kan därmed ta en sked av maten i serveringslinjen, smaka och sedan slänga skeden i en diskhink. Det är ett enkelt sätt för oss att erbjuda elever som annars inte vågar ta för sig av maten en liten smakportion, som i sin tur kan öppna för att våga testa mer.
I Umeå kommun deltar tio skolor i EU-projektet SchoolFood4Change, som handlar om att skapa mer hållbara skolmåltider och matsystem som främjar både miljön och hälsan. Som en del i detta arbetar skolorna med metoden "Hela skolan för hållbar mat". Smakskedarna är ett initiativ från vår skola och en del av hela vårt arbete för mer hållbara skolmåltider.
Innan denna satsning kunde eleverna skippa nya rätter, eller rätter som de var skeptiska till. I dag – efter införandet av smakskeden – ger det ofta ett bra resultat när eleverna vågar smaka och sedan lägger upp en portion på tallriken.
Utöver att ge eleverna ett verktyg för att våga prova mer mat och få mer hållbara kostvanor, kan detta även vara ett sätt att undvika matsvinn i skolrestaurangen.
Vår skola har i dag störst andel elever som äter av skolmaten i Umeå kommun. Detta visar att de initiativ som vi gjort har gett resultat. Smakskedarna är en lyckad insats som uppskattas.
Vi vill fortsätta med och följa upp de insatser som görs i dag, och ser även fram emot att utvecklas vidare i vårt arbete.
Norra Ålidhemsskolan, Umeå kommun
Jonathan Nyberg, skolkockschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.