Landsbygdsnätverket
Fossilfrikampabj

Solcellsboom i jämtländska Tandsbyn

Jämtländska Tandsbyn har under de senaste åren upplevt något av en solcellsboom. Örjan Nilsson på Bleka gård är en av sju gårdar i byn som tidigt investerade i solceller.

Rätt personer som tidigt intresserat sig för tekniken och visat vägen och lantbrukare som sett fördelarna och varit pigga på att testa är förklaringen. Örjan Nilsson på Bleka gård är en av sju gårdar i byn som tidigt investerade, något han inte har behövt ångra. Han bedriver skogsbruk och har drygt 200 dikor och numera täcker han i princip hela sin elförbrukning med hjälp av solel.

Vad gick bra?

– Panelerna funkar som de ska, allt har varit otroligt enkelt. Det var bara att installera och de har funkat sedan dag ett. Jag satte dit de första 2013 och snart är de avbetalda.

Vad gick mindre bra?

– När vi började var energibolaget inte alls förtjust. De strulade en del i början för att fördröja, men nu har de ju insett att utvecklingen är oundviklig.

Jag tror att fler skulle satsa som vi om...

– …det gick att lagra elen. Då hade jag definitivt satt upp fler paneler. Tekniken finns ju redan, men är än så länge för dyr. Men jag hoppas att det kan vara på plats om fem år.

Text: Jakob Hydén

FAKTA
Verksamhet:
Köttproduktion, växtodling, skogsbruk
Areal: Cirka 400 hektar åker och betesmark
Antal anställda: 2,5
Energiproduktion: Solpaneler
Produktion: Knappt 50 000 kWh per år
Användning: 50 000-55 000 kWh per år
Investeringskostnad: Cirka 250.000 kronor
Kontaktperson: Örjan Nilsson, 070-5592351

Publicerades