Den gröna vågen som blomstrade under 1970-talet är nu tillbaka och har blivit föremål för ett forskningsprojekt. Det ska titta närmare på hur den nya gröna vågen ser ut, vilka som flyttar från städerna och kan detta påverka hållbar landsbygdsutveckling och livsmedelsförsörjning?
Så vad är det för ideal och värderingar som driver den här rörelsen? Och vad kan den nya gröna vågen säga oss?
Medverkande
Emil Sandström, forskare vid Avdelningen för landsbygdsutveckling, SLU, projektledare för projektet Gröna vågen vänder åter och dess bidrag för förståelsen av en hållbar landsbygdsutveckling och livsmedelsförsörjning
Nora Wahlström, doktorand vid Avdelningen för landsbygdsutveckling, SLU i samma projekt
Petter Bergström, redaktör för Tidningen Åter och driver forumet alternativ.nu
Programledare är Sandra Neergaard-Petersen
För många är detta en protesthandling mot det globala livsmedelssystemet. Man vill komma närmare naturen och ett sätt att göra det är dels att göra flytten, men också att börja jobba med naturen för sin egen livsmedelsförsörjning.
- Emil Sandström
Folk känner att de får ett meningsfullt liv. Man känner att när man är ute och jobbar så jobbar man för nåt man kommer nyttja i framtiden.
- Nora Wahlström
Självhushållet i sig är bara en del av en mycket viktigare attityd. Man ansvarar för sitt eget liv. Hur man försörjer sig, vad man äter. Man tar ansvar för hela jordklotet.
- Petter Bergström
Publicerades