Tång – en råvara som inte bara kan förnya våra matvanor utan också bidra till en friskare planet. Fler svenska tångodlingar växer fram, och forskare, entreprenörer och politiker ser en enorm potential i algbaserade livsmedel. I länder som Japan och Korea är tång redan en självklarhet på matbordet, så kan det bli vardagsmat även här? Vad krävs för att göra havets superfood tillgänglig för alla och vem kommer odla den?
Medverkande
Kajsa Olsson
Marknadschef på Nordic Seafarm som jobbar nära forskningen med innovativa metoder för att odla tång i stor skala i havet.
Trygve Halvard Zierul
Medgrundare och kommersiell, teknisk och operationellt ansvarig på KOASTAL som har tångodlingar längs svenska Västkusten där de hjälper fiskare att komma igång med tångodling, enligt en typ av franchisemodell.
Cajsa Torell
VD för Kobb som dels odlar tång och dels utvecklar och producerar nya, innovativa och ätbara tångprodukter
Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock
Det är en råvara som gör ett positivt avtryck på miljön när den odlas. Jag vet faktiskt ingen annan råvara som gör det. Så att ju mer vi odlar av tången desto friskare blir havet och desto bättre är det för miljön totalt sett.
- Cajsa Torell
Men det är lite svårt att komma till en fiskare som är typ mer en jägare och överbevisa denne till att bli en odlare. Så det är ju också en mentalitetsfråga.
- Trygve Zierul
Tång är ju världens mest hållbara produkt för klimatet och för vår hälsa. Så det är jättebra att vi kan odla det här i Sverige i våra fina friska vatten och få fram en sådan fantastisk råvara som tillför så mycket positivt för både planeten och för människan.
- Kajsa Olsson
Hitta fler avsnitt av podden Landet!
Publicerades