För att utveckla jordbruket och göra det än mer hållbart så behöver kunskapsflödet mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer förbättras. Samtidigt måste jordbrukets behov behöver lyftas in till forskningen. Och det är vad AKIS vill bidra till.
AKIS – kunskaps- och innovationssystemen för lantbruk – kan kännas svårt så hur fungerar det i praktiken? Vad säger utvärderingarna? Och är stöden i Sveriges strategiska plan tillräckliga för att nå målen med ?
Medverkande
Lisa Blix Germundsson, forskare och projektledare vid SLU i Alnarp. Hon har utvärderat de första avslutade EIP Agri-projekten samt skrivit en nationell rapport om AKIS i Sverige.
Magnus Börjeson, ordförande i Landsbygdsnätverkets AKIS analysgrupp, ordförande i Agro Öst samt lantbrukare som driver Högåsa gård i Östergötland (grisar och växtodling med ekologisk drift)
Maria Adenfelt, docent i företagsekonomi vid Uppsala universitet och senior konsult i verksamhetsutveckling på Sweco. Har utvärderat den strategiska planens bidrag till lantbrukets kunskaps- och innovationssystem, på uppdrag av Jordbruksverket.
Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock
Och man kan säga att det här skapar också en framtidstro om man får det att fungera. Och det skapar också möjligheter för unga att se att här finns en satsning som leder framåt.
- Magnus Börjeson
Vi ser också i utvärdering att Landsbygdsnätverket har lyckats väl i sin roll att samordna AKIS i Sverige. De fyller en väldigt viktig funktion just för deras bidrag till AKIS.
- Maria Adenfelt
Det finns ju rapporter som konstaterar att vi i Sverige är sämre än andra jämförbara länder på att bedriva forskning och innovation just genom jordbruket.
- Lisa Blix Germundsson
Hitta fler avsnitt av podden Landet!
Publicerades