Podden Landet zoomar in på hur landsbygder porträtteras på svensk film och tv. Vilka är stereotyperna, var kommer de ifrån och varför lever de kvar? Lyssna när filmexperterna Ola Stockfelt och Mats Björkin analyserar både nutida och historiska perspektiv..
Änglagård, Jägarna och Så som i himmelen. När det kommer till rörlig bild gäller det att tittaren har en relation till det som berättas. Finns inte den relationen till berättelsen genom att personen varit på platsen snappas den upp genom filmer med ungefär samma upplägg. Så stereotypiseringen blir nödvändig för att kommunikationen ska fungera på ett enkelt och smidigt sätt. Det menar Landets gäster när podden pratar svenska produktioner.
Medverkande:
Ola Stockfelt, professor i musik och rörliga bilder, Göteborgs universitet
Mats Björkin, docent i filmvetenskap, Göteborgs universitet
Journalist: Ida Lindhagen
Jag har träffat såna män, de finns i verkligheten. Nästan allting finns i verkligheten. Det konstiga är att det får bli så representativt för någonting när det egentligen är ganska ovanligt.
- Ola Stockfelt
Det handlar också lite grann om bekvämlighet. För det är mycket enklare att berätta om något med hjälp av schabloner än att bryta mot det. För då måste du förklara mer.
- Mats Björkin
Publicerades