Landsbygdsnätverket
Två kvinnor som dricker kaffe vid en sjö.

I november bjuder Landsbygdsnätverket och Tillväxtverket in till tre nya lunchkaféer för livskraftiga landsbygder. Foto: Scandinav.

Dags för tre nya lunchkaféer i höst!

I november bjuder vi tillsammans med Tillväxtverket in till tre nya digitala lunchkaféer för livskraftiga landsbygder. Ta del av inspirerande exempel från aktörer som på olika sätt jobbar med att bidra till utveckling i Sveriges landsbygder.

Träffarna riktar sig till dig som jobbar inom kommun, region eller myndighet.

Läs mer om de olika ämnena i rutorna nedan.

Samtal och medborgardialoger som förändrar

När: 8 november klockan 12.10-12.50
Var: Digitalt via Zoom.
Mer information: Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Olika typer av medborgardialoger är viktiga verktyg i landsbygdsutveckling. Hur kan offentliga aktörer jobba för att skapa goda dialoger och ta till vara kunskap, erfarenheter och utvecklingsidéer på olika platser?

Region Norrbotten genomför dialoger med unga för att få inspel och förslag till den nya regionala utvecklingsstrategin (RUS). Vad krävs för att skapa engagemang och en dialog kring samhällsutveckling som är givande för unga?

I Värmdö kommun är utmaningen att försöka öka antalet boende på öarna. Det har resulterat i en ny dialogstruktur för skärgårdarna för att fånga upp frågor som rör allt från skola, bostäder och avfalls- och näringslivsfrågor.

Välkommen att utbyta erfarenheter av olika former av medborgardialoger i landsbygder och skärgårdar!

Medverkande: Anna Gabrielsson, projektledare för Skärgårdspaketet i Värmdö kommun, deltar tillsammans med Isa Camara Ponturo som jobbar som ungdomskonsulent i Region Norrbotten.

Skärgårdspaketet är en satsning som syftar till att underlätta för människor att bosätta sig på kommunens kärnöar.

Allt ljus på byn!

När: 14 november klockan 12.10-12.50
Var: Digitalt via Zoom.
Mer information: Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad händer när vi sätter byn i fokus i stället för staden? Region Kronobergs satsning BY2030 utmanar etablerade normer genom att bygga vidare på det som redan finns och ge det småskaliga en större roll.

Föreningen Unga på landsbygden har genomfört en innovationstävling på temat Framtidens by där föreningen efterlyste spännande, kreativa och nytänkande projekt inom alla områden.

Medverkande: Camilla Ottosson, samordnare för BY2030 och Eva Haraldsson, byarkitekt i Region Kronoberg samt Johan Hatje från Föreningen Unga på Landsbygden.

Utmaningar och möjligheter i gränsbygder

När: 22 november klockan 12.10-12.50
Var: Digitalt via Zoom.
Mer information: Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gränser spelar roll när vi planerar i kommuner och regioner. Vad får det för konsekvenser för landsbygder som har sin närmaste service i en annan kommun, region eller till och med ett annat land? Hur kan vi hitta smarta sätt att lösa frågor som handlar om till exempel tillgång till kollektivtrafik eller hemtjänst?

Välkommen att utbyta erfarenheter om smarta sätt att underlätta för planering och samarbete över gränserna! Ta del av exempel från olika delar av landet!

Lunchkaféet görs i samarbete med analysgruppen för stärkta landsbygdsperspektiv.

Publicerades