Landsbygdsnätverket

Fiskauktionen - navet i fiskhamnen

Göteborgs Fiskauktion är navet i fiskhamnen. Här har detaljister och grossister gjort upp sina affärer i över 100 år. Och principen är densamma nu som då – högsta budet vinner och fisken hamnar sedan i fiskdiskar och på restauranger över hela Sverige och i Europa.

Klockan är exakt 06.30 när auktionsklockan ljuder och då är det som att stället vaknar till liv.

I den stora fiskhallen startar två auktioner parallellt. Ett 50-tal köpare flockas kring de båda auktionisterna och budgivningen sätter igång.

– Den här lådan får jag minst 35 för, säger auktionisten Magnus Nilsson och pekar på en välfylld låda med makrill.

Med knappt märkbara nickningar och blinkningar ger inköparna sina bud. Priset per kilo bollas fram och tillbaka och landar till slut på 42 kronor för makrillådan. Lådan märks med en liten lapp som talar om vem som köpt den, sedan fortsätter auktionen utan vidare dröjsmål med nästa låda. På drygt två timmar ska runt 20 ton fisk och skaldjur säljas, låda för låda. Arbetssättet skiljer sig från fiskauktionerna i Smögen och Stockholm som sker över nätet.

– Auktionen är som ett nav med köparna runtomkring. Det är en speciell miljö där man både är kollegor och konkurrenter. Alla här känner varandra. Alla vill ha sina produkter så billigt som möjligt, men man får ändå en stark samhörighet och solidaritet. Alla förstår vad de andra behöver för att fylla sin fiskdisk, berättar vd Roger Thilander.

I en intilliggande hall sker all försäljning av skaldjur. Det är svalt här inne. I hallen med fisk är det 5-6 grader och i hallen med skaldjur ytterligare ett par grader kallare. Handlarna vandrar längs med de långa raderna med räklådor, granskar och tar smakprov. Hur är sältan? Konsistensen? Och vilken båt kommer de ifrån? Varorna auktioneras ut i högt tempo. Och strax före klockan 9 har hallarna tömts. Hamnplanen är då full av lastbilar som är beredda att köra ut sjömaten till aktörer i hela landet och även i andra länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Så här går det till, vardag efter vardag, år efter år.

Fiskauktionen var tidigare en kommunal inrättning men drivs i dag av branschen själv och ägs av Svenska Västkustfiskarnas Centralförbund till 50 procent och Sveriges Fiskgrossister och Göteborgs Fiskhandlarförening till vardera 25 procent. Totalt jobbar här 15 personer. Roger fick tjänsten som vd för två år sedan. Tillsättningen var ett led i en satsning att bli ännu mer utåtriktade. Det är viktigt för ägarna, även om auktionen i sig inte är öppen för vem som helst.

– Man måste vara medlem för att kunna handla på auktionen, men vi vill att vår verksamhet ska vara öppen även om den inte är publik. Vi är ju ett kulturarv, en del av Göteborgs historia och identitet. Därför har vi guidade visningar för barn och ungdomar och för restaurangpersonal och andra som jobbar med livsmedel ett par gånger i veckan. Det är en form av nyrekrytering men också för att visa barn och unga vad vi har här och ge dem kunskap om en fantastisk råvara. Fisken och skaldjuren kommer in här på natten och är i butik några timmar senare. Det är unikt och något man inte tänker på. Det är kul att förmedla, berättar Roger.

Magnus Nilsson, auktionist

Dagen före varje auktion gör båtarna en föranmälan om vad de ska komma in med. Rapporterna läggs ut på Fiskauktionens hemsida så att köparna kan planera sina inköp. De flesta båtarna hör hemma från Glommen vid Falkenberg i söder till Strömstad i norr. De första båtarna kommer in runt klockan 21 på kvällen och lossar sin fångst, sedan kulminerar det mellan 01 och 03 på natten. På en vecka kan det bli upp till 20 lossningar i fiskhamnen. Även lastbilar rullar in på hamnplan, fulla med varor från havs- och insjöfiske och fiskodlingar. De kommer framförallt från olika landningshamnar och uppsamlingsorter på västkusten, men även från Danmark och Norge. Allt ska säljas vid nästa dags auktion. Nattpersonal tar in varorna, ställer upp dem i säljordning i auktionshallarna och knappar in allt i en databas. Varje låda, varje kilo registreras. På morgonen tar auktionisterna vid. Deras jobb är att få auktionen att flyta på och se till att fiskarna får så bra betalt som möjligt för sin fångst.

Magnus Nilsson är en av auktionisterna och har jobbat här i 14 år, men har annars inget tidigare förflutet i fiskbranschen:

– Nej, det är viktigt att man uppfattas som neutral. Min uppgift är att försöka hitta rätt läge på utgångspriset. Det får inte vara för lågt för då tar auktionen för lång tid och inte för högt för då kommer inte budgivningen igång. Men det är ett rävspel. Mina kunder ser vem som bjuder och släpper kanske fram en och låter den köpa billigt, för att sedan bjuda emot någon annan som kanske har samma slutkund. Vi får vara lite halvpsykologer och hålla humöret uppe. Det är viktigt med tjötet. Man ska retas lite på ett roligt sätt och man får vara beredd på att få tillbaka.

Budgivningen spelas in så blir något fel kan man gå tillbaka och lyssna.

Fiskauktionen är belägen centralt i fiskhamnen i Göteborg, på samma plats där den har legat sedan 1910. I ett kluster runt om auktionen har många av grossisterna sina lokaler, men det finns ett stort behov av en förnyelse av området. Många lokaler är för små eller otidsenliga och det gäller även den stora planen framför auktionshallen, berättar Roger.

– Vi behöver göra något med området, och det måste göras från grunden. Det är ett jättespännande utvecklingsarbete som vi håller på med just nu. Det är för tidigt att säga var vi landar, men vi kommer fortsätta auktionera ut fisk, precis som vi har gjort i över 100 år. Det kan jag lova!

Text: Jakob Hydén
Foto: Jakob Hydén, Malin Skog

Sjömatens väg

Denna artikel är en del i en artikelserie om sjömatens väg.

Hur ser vägen till tallriken ut för våra livsmedel från hav, sjöar och odlingar?
Du hittar alla artiklarna här

Publicerades