Landsbygdsnätverket

Ett nyanlagt småvatten. Foto: Lina Svensson Floer

Grodvatten och sandblottor ökar biologisk mångfald

Hallå där Lina Svensson Floer, åtgärdssamordnare, Falkenbergs kommun! Du är aktuell som föredragshållare på miljömålsseminariet Ett rikt odlingslandskap i november. Berätta mer om det EU-finansierade projektet Samarbeten för blommande ytor och småbiotoper.

Seminarium 12-13 nov

Projekt Samarbeten för blommande ytor och småbiotoper kommer att presenteras under Miljömålsseminariet Ett rikt odlingslandskap, den 12-13 november.

>> Läs mer och anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.



Vad är en småbiotop?

En småbiotop kan vara olika saker, både ytor och strukturer, som till exempel en stenmur, ett buskage, sandblottor eller en mindre vattensamling för exempelvis grodor eller salamander. 

Vad är unikt med detta projekt?

Sedan tidigare har vi i Falkenbergs kommun ett arbetssätt med en samordnare som stöttar markägare hela vägen från idé till färdigställande, men där fokus var på åtgärder för att minska övergödning från lantbruk. Detta utarbetade och väl fungerande arbetssätt breddar vi nu med fler åtgärder.

I mitt jobb som åtgärdssamordnare möter jag många lantbrukare och markägare som vill göra miljöåtgärder utöver de som jag tidigare har kunnat hjälpa till med. Utlysningen av de öronmärkta pengarna till satsningar på småbiotoper i slättbygd var verkligen en välkommen utlysning. Vi såg också en stor möjlighet i att utveckla nya samarbeten med Lantbrukarnas riksförbund och Svenska Jägarförbundets jaktvårdskrets och på så vis vidga vårt kontaktnät och nå ut till fler markägare – och tillsammans skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald, livsmedelsproduktion och vilt.

Lina Svensson Floer

Lina Svensson Floer. Foto: Privat.

Kan du berätta vad som hänt hittills i projektet?

Projektet har nyligen beviljats medel. Än så länge är vi uppstartsfasen och har bara hunnit aktivera några åtgärdsprocesser hos ett par markägare som vill göra nya småbiotoper och som jag sedan tidigare fångat upp. Just nu håller vi på att ta in offerter på dessa arbeten, och själva åtgärderna kommer nog inte påbörjas förrän i vinter.

Sandblottor.

Sandblottor i Falkenbergs kommun. Foto: Peter Nolbrant.

En grupp människor på en gårdsplan

Det är viktigt att träffas och visa goda exempel. Här är det vattenrådet som tittar på småvatten. Foto: Lina Svensson Floer.

Fakta: Projekt Samarbeten för blommande ytor och småbiotoper


Projektägare:
Falkenbergs kommun

Tidsperiod: 2024-2027

Beviljade EU-medel ur: Projektet är finansierat av Stöd till samarbeten och satsningen för nya blommande ytor och andra småbiotoper, inom EU:s jordbrukspolitik.

Kort om projektet: Projektet genomförs i samverkan mellan Lantbrukarnas riksförbund, Svenska Jägareförbundet i Falkenberg samt Varbergs kommun.

Syftet med projektet är att skapa nya småbiotoper i odlingslandskapet. Småbiotoper är exempelvis grodvatten, sandblottor, sandbäddar och nya ytor där det växer ängsblommor.

Publicerades