Du är Landsbygdsdirektör i Norrbottens län och ny ledamot för Länsstyrelserna i Landsbygdsnätverkets analysgrupp Hållbara gröna näringar. Vad har du för bakgrund och hur jobbar ni med hållbara gröna näringar?
– Jag är husdjursagronom och har disputerat på utfodring av mjölkkor. Efter 18 år som forskare på SLU vände jag hem och hamnade på Länsstyrelsen i Norrbotten.
– En viktig arbetsuppgift för oss är naturligtvis de stöd vi hanterar för att stötta landsbygd och livsmedelsproducenter i länen. Vi jobbar också med kompetenshöjande projekt i samverkan med rådgivningsföretag för att ge företagare ytterligare verktyg för att bli hållbara ekonomiskt och miljömässigt.
– Ännu en viktig uppgift är att lyfta de lokala förhållandena som finns på olika platser i landet, så att politiken tar hänsyn till dessa i de beslut som fattas.
Vad har du för förväntningar på arbetet i nätverket och med analysgruppen?
– Att vi kan konkretisera lösningar för de utmaningar som finns med lönsamhet idag på ett sätt som skapar förändring. Gruppens sammansättning känns jättespännande och på det personliga planet är min förväntan att få kompetensutveckla mig inom dessa frågor.
Om du får lyfta tre viktiga frågor till analysgruppen, vilka skulle det vara?
– Beredskapsfrågan är på tapeten. Kan vi använda den som en del av lösningen på utmaningen med låg lönsamhet? Hur underlättar vi för nya livsmedelsföretagare att starta upp och hur ska nästa CAP-period se ut?
Hållbart företagande, attraktiva näringar samt nyföretagande och ägarskiften är de tre temaområden som Landsbygdsnätverket arbetar med under det gemensamma paraplyet Hållbara gröna näringar.
Det är Landsbygdsnätverkets analysgrupp för hållbara gröna näringar som identifierar och avgränsar behov och utmaningar inom våra temaområden.
Publicerades