Arbetet med att skapa en översiktlig karta över de svenska AKIS-systemen har dragit igång. Målet är att identifiera aktörer, analysera relationer och upptäcka vad som saknas. Allt för att öka förståelsen och ge en tydligare bild av hur det fungerar i Sverige. Bakom arbetet står Landsbygdsnätverket, som nu bjuder in fler att bidra med sin kunskap.
Jennie Cederholm Björklund
Initiativet leds av Jennie Cederholm Björklund, samordnare på Landsbygdsnätverket, som menar att kartläggningen är efterlängtad.
– En karta och tydligare överblick över AKIS är starkt efterfrågad från många olika håll, så det ska bli kul att ta tag i detta, säger hon.
AKIS, Agricultural Knowledge and Innovation Systems, består av många olika system och aktörer som samverkar för att sprida och utveckla kunskap. Perspektivet kan bland annat vara ämnesmässigt och geografiskt. Det kan handla om allt från rådgivning till forskning, utbildning och innovation. Arbetet med att rita kartan är därför både komplext och omfattande.
– Vi börjar på en övergripande nivå och förfinar efter hand. När relevanta aktörer är identifierade kan vi börja analysera relationer och se var samarbetet behöver stärkas, säger Jennie Cederholm Björklund.
– Troligtvis kommer vi också att hitta tomma områden på kartan som behöver byggas upp.
Första steget i arbetet är att kartlägga rådgivningsorganisationer, universitet, forskningsinstitut, utbildningar, inkubatorer, kunskapsnav, nätverk och gröna kluster – aktörer som alla bidrar till att utveckla och överföra kunskap till nytta för lantbruket.
Därefter fylls kartan på med branschorganisationer, föreningar, myndigheter, finansiärer, försöksgårdar, living labs och andra testmiljöer.
Arbetar du inom en organisation som du vill ska finnas på kartan? Eller har du tips på andra organisationer som borde vara med?
Hör av dig till Jennie Cedrehom Björklund, Tel: 070-584 55 99
Publicerades