Landsbygdsnätverket
Tre bilder i ett kollage. Från vänster: En fasadvägg med skylten "Näshulta friskola", en konsert och en porträttbild på en man.

Näshulta friskola och Moa Lignell på scenen på mat- och muiskfestivalen i Haneberg. Till höger syns Anders Kruhsberg. Foto: Malin Kruhsberg

I Näshulta tar alla ansvar för utvecklingen

Att ta vara på bygdens drivkrafter och att hjälpas åt för bygdens bästa. Det har länge varit Näshultas melodi. Här är företagen en drivande kraft i utvecklingen och när problem kommer upp hjälper de boende till.

I sörmländska Näshulta, med sina dryga 1 000 invånare, finns en stark tradition av att satsa på sin bygd. När det på 90-talet fanns ett behov av en gymnastikhall, men Eskilstuna kommun saknade pengarna att bygga, byggde Näshultaborna den själva genom ett aktiebolag. Lösningen blev ett upplägg där föreningen stod för driften och kommunen köpte hallen efter fem år.

Ett annat exempel är när skolan hotades av nedläggning i början 2010-talet. I samråd med kommunen startade bygden en friskola med en ny förening, Näshulta framtid, som huvudman. Vid uppstarten hade skolan och förskolan totalt cirka 50 barn och idag är den siffran det dubbla.

– När det händer saker i bygden så skapar det ett engagemang. Drivkraften blir så stark att folk vill hoppa på, säger Anders Kruhsberg, som är aktiv i Näshulta Framtid.

Fler exempel på Näshultabornas handlingskraft är skapandet av en frivilligbrandkår och en fiberförening. De olika satsningarna har under åren stärkt bygdens band till kommunen, menar Anders Kruhsberg.

– Tidigare tendenser har varit att utvecklingen bara ska ske i stan. Men nu börjar det vända, vilket är positivt, säger han.

65 nya arbetsplatser till 2030

Under 2021 drev intresseföreningen projektet Näshulta Vision med finansiering från Leader Sörmland. Idén kom till när kommunen gjorde en affärsplan för att öka antalet arbetstillfällen med 6 500 till år 2030. Näshulta, där cirka en procent av kommuninvånarna bor, bestämde sig för att få fram sin andel; 65 nya arbetstillfällen. På en bystämma togs beslutet att samtidigt få 65 nya elever till friskolan.

– Vi ville ta ansvar för vår kommuns utveckling och vända på tankesättet att landsbygden "kräver pengar" av kommunen, säger Anders Kruhsberg.

I projektet ordnade man företagsfrukostar och nystartsmöten och under två år startade 15 nya företag. Dessutom bjöd föreningen in till workshops där byborna lämnade förslag på sådant de vill se i byn. Ett önskemål var en obemannad butik, som sedan blev verklighet genom ett privat initiativ sommaren 2022.

– Tanken var aldrig att Näshulta Vision skulle genomföra idéerna utan att bygden skulle ta det vidare. Att ansvaret ligger hos alla, säger Anders Kruhsberg.

– Det finns en drivkraft här som är inbyggd. Uppstår ett problem så hjälper folk till.

Bussresor till företagen

En utmaning, menar han, är att se till att få med sig hela bygden. I Näshulta bjuder därför intresseföreningen in till årlig bystämma med mat och fest, där de också pratar om hur bygden ska utvecklas. Samtidigt har det varit svårt att fånga upp hur de unga ser på utvecklingen. Här har skolan och fritidsgården en viktig roll, bland annat genom att bygden ordnat bussresor där unga får träffa lokala företagare.

– Nästa steg är att försöka möjliggöra byggnation av ettor , vilket skapar möjligheter för unga att bo kvar i bygden.

Och just boendefrågan är något som han är engagerad i privat. På den egna gården har familjen byggt lägenheter som är anpassade för äldres behov. På så sätt kan den som inte orkar bo kvar i sitt hus sälja men ändå stanna kvar i bygden och samtidigt få en bättre social samvaro. Samtidigt kan barnfamiljer flytta in i husen som blir tomma och stärka elevunderlaget för friskolan.

En idé som skapar nästa

Anders Kruhsberg menar att det är lätt att fastna i tanken om föreningar som drivande, men att det ibland finns privata aktörer med idéer som kan sätta bollen i rullning. Och den utvecklingen ser han mer av. Som exempel berättar han om en man som såg potential i att öppna café i ett gammalt stall. Satsningen blev en succé och några år senare slog de även upp dörrarna för en restaurang.

– Det gör så mycket för självkänslan, att folk kommer hit för att äta. Vi har en bygd som stöttar det privata, vi är superstolta över restaurangen, säger han.

I spåren av framgången vågade även Anders öppna på en pop-up restaurang på sin gård. I samma veva valde två andra Näshultabor att satsa på ett mobilt pizzakök som bakar napolitansk pizza.

– En idé skapar nästa. Det handlar bara om att någon måste börja. Men man ska inte heller bara göra saker för sin egen privata vinning utan se till vilken nytta det gör för bygden.

Fakta: Leaderprojekt Service och liv på landet och Affärsplan Näshulta

Leaderområde: Leader Södermanland

Projektägare: Leader Södermanland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Näshulta Intresseförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt: info@leadersodermanland.se

Projektperiod: 2016-05-25 - 2019-08-31 och 2018-10-17 - 2021-12-31

Beviljad EU-medel ur: Landsbygdsfonden

Publicerades