Landsbygdsnätverket
Alexandre Dubois står utomhus i jacka och tröja. Han har glasögon och skägg. Bilden är i svartvitt

Foto Privat

Jag utvecklar AKIS – Alexandre Dubois vid forskningsfinansiären Formas

Du arbetar som forskningssekreterare på Formas. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– En stor del av vårt jobb är att driva frågor kring svensk forskning och innovation i samarbete med andra myndigheter, näringslivet och samhällsorganisationer. Det gör vi för att kunna utforma satsningar som ligger rätt i tiden och bäddar för ny kunskap som ska nyttiggöras i både nutiden och framtiden.

Vad gör du i din roll som forskningssekreterare vid avdelningen för areella näringar på Formas?
– Jag jobbar främst med livsmedelsfrågor, både som samordnare för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel, och internationellt, till exempel inom det nya partnerskapet FutureFoodS. Programmet är fortfarande ett hyfsat nytt instrument för Sverige och så behövs det ett ständigt utvecklingsarbete. Vår roll är att se till att utforma satsningar som leder till ny kunskap och innovationshöjd.

Vad är det som lockar med att jobba inom din bransch?
– Livsmedelsbranschen är i ständig förändring och är i stort behov av ny kunskap och kreativa lösningar för att ställa om. Där ser vi att vårt arbete inom forskningsprogrammet kan ha en avgörande roll att spela, nu men också på längre sikt. Nu när beredskap blir en alltmer central fråga för branschen ser vi en stark koppling till Formas tre ansvarsområden som är miljö och klimat, samhällsbyggande och areella näringar (livsmedel, skog och mark).

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Det behövs en kontinuitet och långsiktighet i finansieringen av FoI-satsningar, alltså forskning och innovation, inom livsmedel. Utmaningar som berör livsmedelssektorn utvecklas hela tiden, och då behöver FoI-system kontinuerligt matcha dessa med ny kunskap och innovativa lösningar.

Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
– För mig är det viktig att inte tänka på kunskapsutveckling på ett lineärt sätt, det vill säga att ett problem har en lösning. Utmaningar som livsmedelsaktörer bemöter är oftast mångsidiga och komplexa. Med det i tanken behöver AKIS erbjuda en palett av lösningar som passar olika förhållanden som aktörer själva vet bäst hur de bör förvandlas till praktik.

VAD ÄR AKIS?

AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

Publicerades