Du arbetar som kanslichef vid Naturbruksskolornas förening. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?
– Innan jag fick frågan om att bli intervjuad för denna artikelserie tillhörde jag definitivt den kategorin som Jennie Cederholm Björklund på Landsbygdsnätverket så fint beskrev som "de som omedvetet bidrar till AKIS".
– Att våra naturbruksgymnasier bidrar till det svenska kunskapssystemet är ju ganska givet. Föreningen bidrar även till att stärka naturbrukseleverna och deras lärare i ämnet entreprenörskap. Varje år i samband med att föreningen håller sin rikskonferens delar vi tillsammans med Hushållningssällskapets förbund, ut ett vandringspris i form av en "UngUllbagge" och ett stipendium på 7500 kronor till bästa UF-företag. Samtliga vinnare och nominerade företag finns på vår hemsida.
– Med finansiering från Skolverket genomför vi nu under hösten en digital seminarieserie om entreprenörskap för lärare och annan personal med koppling till entreprenörskap ute på våra medlemsskolor. Alla entreprenörer skapar inte innovationer men om fler vågar testa och anamma mer av ett "ta för sig skap" är jag säker på att vi på sikt kommer bidra till att olika aktörer inom innovationssystemen kommer få fler spännande case framöver.
Vad gör du i din roll som kanslichef?
– Som alldeles ny på min position är det många bollar i luften. Just för tillfället jobbar jag med att samla in svar på en enkät som skickas ut till samtliga elever i årskurs 1 på våra naturbruksgymnasier. Vi brukar få in över 2000 svar om varför eleverna valt just naturbruk. I samverkan med Gröna Arbetsgivare samlar föreningen också in data på hur många elever i årskurs 1-3 som studerar naturbruk. Kanslichefen stöttar föreningens styrelse i det löpande arbetet. Som kanslichef har jag också fått överta rollen som sammankallande i utförargruppen för det nationella kompetensrådet.
Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Bra fråga, det är väl som med det mesta. En lagom blandning av helikopterperspektiv och lokal verkstad, mycket nyfikenhet och att vi vågar bjussa på både lyckade och mindre lyckade satsningar.
Finns det något mer du vill lägga till?
– Jag vill tipsa om föreningens hemsida, naturbruk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och att vi som förening gärna samverkar i olika projekt.
VAD ÄR AKIS?
AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.
Publicerades