Landsbygdsnätverket
Göran Christiansson har en stickad tröja och blont hår. Han står under ett nötträd

Foto Maja Nylinder

Jag utvecklar AKIS - Göran Christiansson på Framtidskultur Halland

Du arbetar som nötträdsodlare och projektledare för det kommande EIP-Agri-projektet ”Nötverket - ett kunskapsnav för svensk nötbransch”. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– Vi håller just nu på och drar igång ett kunskapscentrum för svensk nötbransch och vi stöttar lantbrukare som vill komma igång med nötodling genom att anordna studiebesök, studieresor, broschyrer och ett digitalt nätforum. Vi utbildar inom nötodling, bland annat på Holma Folkhögskola. Dessutom utvecklar vi kunskap runt vilka nötträd som fungerar var i landet genom provodlingar och genom att samla erfarenheter från nötentusiaster.

– Vår drivkraft är att vi vill få god, näringsrik och ekologiskt smart mat på allas tallrikar, idag och långt in i framtiden. Därför behövs det mycket kunskap och nytänkande.

Vad är det som lockar med att jobba inom din bransch?
– Varje dag jobbar vi med att möjliggöra hälsosam, ekologiskt och ekonomiskt hållbar mat. Ju fler nötträd vi har i Sverige, desto bättre beredskap har vi för de kriser som kommer, och desto bättre mår vi. Dessutom är svenskodlade nötter fantastiskt gott.

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
Öppenhet och transparens är superviktigt inom AKIS. Vi tror mycket på samarbete och att bygga vidare på varandras kunskap. Därför publicerar vi alla rapporter och kursmaterial som "creative commons", så att det är lätt för andra kan använda materialet.

– Det är viktigt att vi alltid har verkligheten med i projekt, och att vi kan betala bra till de lantbrukare som deltar med kunskap, erfarenhet och kompetens.

Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
– Samarbete och kunskapsdelning för bättre livsmedel, ungefär som definitionen av "agroekologi". Det är livsviktig kunskap för vår överlevnad, när vi nu försöker att få tillbaka livsmedelssystemet inom planetens gränser och samtidigt ha en hälsosam och näringsrik kost. Med kunskap och samarbeten kanske vi kan knäcka nöten?!

VAD ÄR AKIS?

AKIS, på svenska kallar vi det för lantbrukets kunskaps- och innovationssystem, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

Publicerades