Du arbetar som programstudierektor för Lantmästarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?
– Själv är jag med i utförargruppen för Kompetens och livslångt lärande inom lantbruket, där jag som representant för SLU verkar för ökat samarbete mellan våra gröna utbildningar. Jag är övertygad om att vi måste börja samarbeta för att öka intresset för gröna utbildningar oavsett om det gäller högskoleutbildningar, YH-utbildningar eller gymnasieutbildningar.
– Det viktiga är att vi ökar intresset bland unga för jobb inom den gröna sektorn, och då krävs det att vi samarbetar. SLU bidrar genom att utbilda både lantmästare och agronomer, som kommer att jobba inom lantbruksbranschen och bidra till ny kunskap och innovation. Många av mina forskarkollegor har branschnära projekt och bidrar på så sätt direkt till kunskapsförmedlingen.
Vad gör du i din roll på SLU?
– Som programstudierektor jobbar jag med utveckling av lantmästarprogrammet och med kvalitetssäkring av utbildningen i samråd med de kursansvariga institutionerna. En viktig uppgift är studiebevakning och uppföljning med individuella samtal så att de kan få stöd ifall de behöver det.
– Det blir även en hel del jobb kring marknadsföring då jag tillsammans med både studenter och lantmästarförbund jobbar intensivt för att öka antalet sökande till programmet. Både i min roll som programstudierektor för lantmästarprogrammet, och i min andra roll som studierektor för forskarutbildningen på Alnarp, vill jag jobba i nära samarbete med studenter och forskarstuderande och bygga upp ett förtroende som jag hoppas leder till en positiv utveckling av deras studiemiljö.
Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Det är viktigt att vi är transparenta och samarbetsvilliga då vi alla måste samarbeta för att nå målet med en ökad kunskapsutveckling inom lantbruket.
Finns det något mer du vill lägga till?
– Lantbruken blir färre och större och den traditionella rekryteringsbasen för lantmästarprogrammet minskar då. För att vara behörig till lantmästarprogrammet måste man ha minst 18-24 månaders yrkeslivserfarenhet, beroende på vilket gymnasieprogram man gått. För att vi ska kunna bredda vår rekrytering och kunna fylla behovet av lantmästare i framtiden, ser jag ett behov av att vi tillsammans inom branschen kan underlätta för unga lantbruksintresserade personer att få möjlighet att arbeta och skaffa sig erfarenhet.
– Här ser jag att samarbetet inom AKIS skulle kunna möjliggöra detta, då många drivande organisationer har försöksverksamhet och försöksgårdar där man skulle kunna erbjuda praktik eller jobb även till oerfarna personer som skulle vilja utbilda sig till lantmästare..
VAD ÄR AKIS?
AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.
Publicerades