Foto Privat
Malin Andersson arbetar som landsbygdsutvecklare på Torsta AB. Det är ett grönt centrum som samlar naturbruksgymnasium, gårdsbruk, försöksodlingar och en arena för samverkan inom de gröna näringarna. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?
– Torsta AB är ett grönt centrum och genom uppdraget från Region Jämtland Härjedalen arbetar vi med kunskapshöjning, stödjer utvecklingsprocesser och bidrar till att framtidssäkra de gröna näringarna.
– Vi stärker hållbarheten inom jordbruk, skog och djurhållning, med särskilt fokus på Jämtland och Härjedalen. Genom arenor för utveckling, utbildningar, forskning och samverkan bygger vi broar mellan teori och praktik. Vi verkar regionalt men samverkar nationellt och internationellt för att sprida och utveckla kunskap.
– Jag har haft förmånen att delta i AKIS utförargrupp kring organisatoriskt lärande, ett område jag brinner för. Med ett system- och strukturperspektiv ser jag möjligheter att koppla samman aktörer för långsiktiga lösningar. Att bidra genom samverkan och innovation gör mitt arbete meningsfullt.
Vad gör du i din roll som landsbygdsutvecklare?
– I min roll som landsbygdsutvecklare på Torsta AB arbetar jag för att framtidssäkra de gröna näringarna i Jämtland och Härjedalen. Mitt arbete innebär bland annat att identifiera behov, analysera utmaningar och möjligheter samt förmedla kunskap.
– Jag leder projekt, stöttar i utvecklingsarbete och bidrar med perspektiv för att stärka landsbygden. En stor del av arbetet handlar om samverkan – att skapa nätverk, samarbeta med organisationer och hitta lösningar som stärker oss tillsammans.
Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– För att AKIS-systemen ska fungera väl behövs tydlighet, formaliserad samverkan och transparens – i betydelsen att det finns tydliga ramar för samarbeten, snarare än att all information måste delas öppet.
– Strukturer och trygga forum är avgörande. Samverkan sker mellan människor, och vi behöver känna oss trygga och motiverade för att samarbeta effektivt. Det kommer alltid att finnas utmaningar och motstånd, men med stabila och inkluderande samverkansformer kan vi bättre möta en alltmer osäker framtid.
– Jag tror att utvecklingen skulle kunna drivas mer effektivt om AKIS hade mandat att ha en samordnande funktion och resurser för detta. Det är också viktigt att hitta strukturer där aktörer med regional och lokal förankring har en tydlig roll. Systemen bör byggas på samverkan mellan aktörer från olika arenor – myndigheter, politik, forskning, rådgivning, handel och primärproduktion.
– Torsta har fördelen av att kunna erbjuda en neutral arena med lokal förankring och regionalt fokus, samtidigt som vi verkar både nationellt och internationellt. För att Sverige och även den internationella utvecklingen ska kunna drivas framåt på ett effektivt och hållbart sätt behöver AKIS fungera som en sammanhållande kraft. Det handlar om att skapa forum för styrning, kunskapsutbyte, innovation och kompetensutveckling – och att rikta resurser på ett tryggt och effektivt sätt.
Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
– Jag skulle nog vilja säga att AKIS är en sammanhållande kraft och jag hoppas att AKIS får fortsätta utvecklas och att vara det. AKIS har förmågan att samordna de olika regionala behoven nationellt och koppla an det i en nationell och internationella kontext.
– AKIS är en drivkraft och arena för kraftsamling kring utveckling, innovation och förvaltning av lantbruket och dess kringliggande värdekedjor.
VAD ÄR AKIS?
AKIS, på svenska kallar vi det för lantbrukets kunskaps- och innovationssystem, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.
AKIS är ett internationellt begrepp som står för Agricultural Knowledge and Innovation Systems.
Publicerades