Landsbygdsnätverket
Maria Gustavsson som är innovation manager på ICA har grön blues och jeans. Hon står inne på ett kortor

Pressbild ICA

Jag utvecklar AKIS - Maria Gustavsson vid ICA Sverige

Du arbetar som innovation manager på ICA Sverige. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– Utöver våra egna projekt, så deltar jag och mina kollegor i olika innovations- och forskningsprojekt, intressentkommitéer och samverkanforum för att bidra med dagligvaru- och konsumentperspektivet in i olika projekt och utvecklingsagendor.

– Genom att säkra målgruppens behov i så väl produktutveckling och producentledet så har nya produkter större chans att lyckas när det når konsumenten i hyllan och på tallriken. Målet är att vi skapar en så behovsdriven utveckling som möjligt och att vi bygger på och säkrar kundefterfrågan.

– Vi försöker i möjligaste mån både lära oss av andra och dela med oss av det vi lär oss från olika projekt och omvärldsspaningar för att kunna dra nytta av så väl framgångsfaktorer och som misstag för att nå bättre resultat snabbare. Vi guidar också så väl start-ups som etablerade leverantörer och forskare för att lyckas bättre med sina satsningar.

Vad gör du i din roll som innovation manager på ICA?
– Mitt uppdrag är att framtidssäkra ICA sortiment med hållbara och hälsosamma produkter och förpackningar. Det innebär att jag driver eller deltar i olika innovationsprojekt och arbetar för att kvalificera innovationer som är redo att skala till en massmarknad. Vi har ingen egen produktion så vi arbetar alltid tillsammans med leverantörer, producenter och ibland även forskare i projekten.

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Det första är en "share mentality" - en postiv och samverkande kultur - där vi ser fördelarna med och aktivt bidrar till varandras framgång och stötta varandra i arbetet att nå vårt gemensamma mål - ett hållbart matsystem. Vi är starkare tillsammans. För att kunna göra detta är det också viktigt att alla aktörer i värdekedjan är tydliga med sina behov för att kunna lyckas men också öppna för att ta in andras behov.

– Sen så är det också bra om vi har tydlig och enkel infrastruktur för att nå varandra - för att kunna dela kunskap, för att kunna hitta varandra och skapa samarbeten och samverkan.

Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
Samverkan i mellan olika aktörer i matsystemet. Från lantbrukaren, forskaren och producenten till konsumenten.

VAD ÄR AKIS?

AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

Publicerades