Du arbetar som projektledare på Gotland Grönt Centrum. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?
– Gotland Grönt Centrum är ett av de tjugotalet gröna kluster som finns i Sverige. Vi har kontakter in i forskningen, till rådgivningen och med företagen.
– Vi försöker länka företagare till rätt kunskapskällor och tussa ihop olika företagare som kan ha nytta av varandra. Nu till exempel samverkar vi med Science Park Gotland, Gotlands Besöksnäring och Matbyrån Gotland för att bygga kunskap att kunna stödja företagen inom regenerativ affärsutveckling.
– Våra företag jobbar med hållbarhetsfrågorna och när de vill ta nästa steg ska vi ha fångat upp den kunskap som finns i Sverige och världen för att kunna vara ett bollplank när företagen vill bli mer regenerativa. Vi driver även Naturbruksutbildning och utbildar framtidens planetskötare. Spännvidden på förmedlingen av kunskap är stor.
Vad gör du i din roll som projekledare?
– Jag är husdjursagronom och har jobbat i de gröna näringarna sedan jag tog examen 1989. 2016 hade jag drivit konsultföretaget LivsTek Gotland AB i cirka tio år. I LivsTek jobbade vi med livsmedelsförädlande företag från idé till produkt hos kund. Jag satt i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Gotlands regionstyrelse när Gotland Grönt Centrum AB bildades 2015. Jag lockades av möjligheten att få jobba bredare med hela kedjan från primärproduktion via förädling till produkt hos kund. När möjligheten dök upp tog jag den.
Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– För att kunna driva utveckling behöver vi samverka och byta erfarenheter, ensam är aldrig stark. Det måste finnas länkar mellan de olika AKIS nivåerna. Forskningen måste ta sitt ansvar att samverka med omgivande samhälle. Företagen behöver ha en rimlig lönsamhet för att kunna delta i utvecklingen och det behövs finansiella smörjmedel.
Finns något annat du vill framföra?
– Utveckling är inspirerande och viktigt! Dom gröna näringarna och dess förädling är nyckeln för en klok omställning till en regenerativ värld där alla planetära gränser beaktas.
VAD ÄR AKIS?
AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.
Publicerades