AKIS, eller systemen för kunskap och innovation inom jordbruket, kan låta komplicerat vid första anblicken. Men i grunden handlar det om något enkelt: att dela kunskap och hitta smarta lösningar tillsammans. För att göra det ännu tydligare har Landsbygdsnätverket samlat några vanliga frågor om AKIS och svaren på dem.
För att jordbrukare, skogsbrukare, människor och samhället i stort ska kunna möta dagens och framtidens utmaningar behövs bra idéer och kunskap. Det kan exempelvis handla om livsmedelsförsörjning, hållbar omställning eller beredskap. AKIS, eller "system för kunskap och innovation i jordbruket", synliggör och hjälper till att koppla ihop resurser och rätt personer så att de kan dela med sig av sin kunskap och erfarenheter.
För att få dessa system att fungera krävs samarbete. Jordbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer som utvecklar kunskap behöver prata med varandra och dela idéer.
Det handlar om att skapa metoder och verktyg såsom nätverk och plattformar där kunskap sprids på ett enkelt sätt, så att alla kan lära av varandra. Det är också viktigt med stöd från myndigheter och organisationer, så att det finns resurser att omsätta idéer i praktiken.
AKIS är inte en formell organisation som man går med i, utan mer ett sätt att förstå systemsyn, samarbeta och dela kunskap. Alla som arbetar inom till exempel jordbruk eller landsbygdsutveckling är en del av AKIS genom att delta i nätverk, projekt och samarbeten där man utvecklar kunskap, utbyter idéer och erfarenheter. Det kan handla om att vara med i lokala initiativ, använda rådgivningstjänster eller ta del av forskning och ny teknik.
Nej, det finns mängder av företag, organisationer och personer som bidrar med kunskap, och mängder av olika sätt att finansiera denna kunskapsutveckling. Landsbygdsnätverket och Jordbruksverket samordnar tillsammans insatser rörande Strategisk plan, det vill säga pengar från den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Men detta är enbart ett finansieringssätt och några verktyg för att utveckla AKIS. Det görs väldigt mycket mer på många olika håll.
För att hitta så kallade case studies och exempel på framgångsrika AKIS-projekt kan du börja på Welcome to the EU CAP Network Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där hittar du EIP-projekt, Operational Groups och Horizon Europe.
HAR DU FLER FRÅGOR?
Vill du veta mer om AKIS och hur vi jobbar i Sverige hör du av dig till Jennie Cederholm Björklund. Jennie samordnar Landsbygdsnätverkets arbete inom AKIS och coachar i hur vi kan jobba för att utveckla kunskap, arbetssätt och resultatspridning.
Publicerades